meldingen toevoegen in dg DIALOG BGT met FME script

Door de bomen het bos weer zien? We’ve got you!

Meldingen, altijd zoveel meldingen… Als bronhouder van de BGT breng je een continu wijzigende werkelijkheid letterlijk in kaart. Uit alle hoeken en gaten komen meldingen van wijzigingen binnen. Van het Kadaster, het ingehuurde ingenieursbureau, buurbronhouders en zelfs van burgers. En ook de collega’s van de BOR en de BAG vragen in een niet aflatende stroom om actuele informatie. Het gevaar bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij iets moois voor je ontwikkeld: een FME script, waarmee je meldingen makkelijk toevoegt aan de werklijst.

Meldingen in bulk toevoegen

De meeste van jullie zijn al bekend met de ‘werklijst’ van dg DIALOG BGT. Hierin staan de mutaties, van de LV-BGT, BOR en BAG. Sommige van deze meldingen moet én kun je 1:1 doorvoeren en snel verwerken. Maar voor de meldingen van BOR of BAG zijn vaak toch echt handmatige muteeracties nodig.

Sinds dg DIALOG BGT versie 7.10 kun je zelf meldingen aan de werklijst toevoegen. Uit gesprekken met klanten blijkt dat het fijn zou zijn als je ook in bulk meldingen aan de werklijst kunt toevoegen. Dit zijn dan meldingen uit het kwaliteitsdashboard, in opdracht door externe partij gemaakte mutatiesignaleringen of zelf gemaakte signaleringen op basis van eigen analyses met FME of SQL.

Makkelijk zelf meldingen toevoegen met FME

Voor al die verschillende soorten meldingen is er nu een FME script, waarmee je ze makkelijk toevoegt aan de werklijst. Meldingen die je al eerder importeerde, worden automatisch overgeslagen. Wil je hier gebruik van maken? Dan maak je – samen met jouw Sweco-adviseur – in FME een eenvoudige mapping naar een dg DIALOG BGT objectcode en attributen. De meldingen kunnen dan uit allerlei bronnen afkomstig zijn: Excel, Shapefile, GeoPackage, etc. Wat je minimaal nodig hebt, zijn een locatie (XY) en een omschrijving van de melding. Bijvoorbeeld BAG-BGT verschil, lichtmast ontbreekt, parkeervlakken splitsen of pand te groot door afdak.

Als je een klein beetje ervaring met FME hebt en je de eerste meldingen samen met Sweco hebt toegevoegd, kun je waarschijnlijk de andere soorten meldingen zelf opnemen in de werklijst.

FME workspace & advies

Sweco biedt de ontwikkelde FME workspace aan in combinatie met een halve of hele dag consultancy. We laten de workspace werkend achter en je kunt hem daarna zelf uitbreiden met andere analyses. Dit is qua werkwijze vergelijkbaar met de eerder door ons aangeboden en inmiddels veelvuldig toegepaste ‘BGT lijnenkaart’. De FME workspace voor meldingen is wel eenvoudiger van opzet en daardoor goed zelf te onderhouden.

En heb je geen FME? Geen probleem. Lever dan je meldingen aan bij Sweco. Wij maken er vervolgens meldingen van, die we samen aan je database toevoegen.

Meer weten?

Misschien wil je meer weten over deze FME workspace? Of vraag je je nog af of dit ook nuttig is voor jouw organisatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en denken graag met je mee.