Grote belangstelling online masterclass dg DIALOG BGT, 3D en Omnibase

3D is leuk, interessant, maar vooral ook heel erg nuttig! Door terreinen en gebouwen in 3D weer te geven op de kaart, kun je allerlei toekomstige plannen en hun effecten zichtbaar maken in de omgeving. Dat kun je doen door slim gebruik te maken van dg DIALOG BGT (versie 7.10), de puntenwolkapplicatie Omnibase van Geodelta en openbare data (AHN4). Hoe je dat het beste aanpakt? Daarover ging het webinar dat Sweco op 12 mei 2022 organiseerde. In twee vlotte en heldere demo’s lieten Bart van der Lely en Fanny Straayer-Bot zien hoe je zelf terreinen en gebouwen in 3D opbouwt. Een recordaantal van meer dan 130 mensen nam deel aan de masterclass. Heb je het webinar gemist? Geen probleem. De presentatie en opname staan klaar op MijnBGT, ons klantportaal.

Waarom 3D?

Nog heel even naar de basis. Want waarom houden wij ons bezig met 3D? Bij steeds meer beleids- en toekomstplannen is er de wens om deze te onderbouwen met 3D-modellen. Door gebruik te maken van de z-waarde (hoogte) veranderen platte kaarten in een visueel herkenbare kopie van de fysieke werkelijkheid. En dat maakt het nou eenmaal een stuk makkelijker om te weten waar het over gaat.
Met een ‘digital twin’ van onze omgeving en gebouwen kun je op basis van één model bouwplannen vroegtijdig toetsen aan de mogelijke toekomst. Maar ook allerlei andere beleidsterreinen kunnen effecten inzien in ditzelfde, begrijpelijke én muteerbare model. 2,5D en 3D data voeg je in dg DIALOG BGT toe met de nieuwe modules 3D en Omnibase. Zo kun je in één applicatie, op één plek en binnen één workflow de 3D data inwinnen en beheren. Die modules zijn gebouwd met de Samenhangende Objecten Registratie (SOR) in het achterhoofd, zodat data straks bruikbaar blijft.

Terreinen in 3D

Na een korte inleiding van Fanny over basisprincipes van 3D, breeklijnen, Steinerpunten en het in dg DIALOG BGT gehanteerde Level of Detail (2.2) startte Bart de eerste demo. Hij liet zien hoe dg DAILOG BGT en de puntenwolken uit Omnibase met elkaar te verbinden zijn. Stap voor stap liet hij vervolgens zien hoe hij de platte 2D-kaart van zijn eigen kantooromgeving in Rotterdam omtoverde tot een herkenbare 3D terreinweergave. Waterpartijen, kademuren, voetpaden, verhardingen, groenobjecten en tot slot zelfs bruggen en trappen in de openbare ruimte: alles werd in 3D gezet. Op de plekken waar bepaalde hoogtewaarden ontbreken en er dus ‘gaten’ ontstaan in het 3D model, liet hij zien hoe je je de ontbrekende waarden op relatief eenvoudige wijze kunt aanvullen en corrigeren.

Gebouwen in 3D

Natuurlijk is een 3D kaart pas compleet als je ook de gebouwen kunt tonen. In haar demo liet Fanny zien hoe je hierbij te werk kan gaan. Als voorbeeld werd het pand van Sweco in Rotterdam – opnieuw stap voor stap – in 3D omgezet. Door gebruik te maken van obliekfoto’s uit Street Smart kon Fanny de hoogte van het dakvlak en de noklijn opmeten. Door dit te combineren met de waarden van het grondvlak kunnen de wanden worden ingevuld. Ook schuine daken, dakkapellen, dakopbouwen en overbouwen zijn op een vergelijkbare manier in 3D weer te geven. In de presentatie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Het kantoor van Sweco Rotterdam: stap voor stap in 3D

Webinar gemist of rustig terugkijken?

Heb je het webinar gemist? Of wil je de masterclass gewoon rustig terugkijken? Ga naar ons klantportaal, MijnBGT. Daarop vind je zowel de presentatie (pdf) als de opname van het webinar.
(Let op: voor het klantportaal moet je inloggen. Ben je gebruiker van dg DIALOG BGT maar heb je nog geen account? Neem dan contact op met de helpdesk.)

Meer weten?

Heb je nog vragen – over 3D of over dg DIALOG BGT – laat het ons dan zeker weten. Wij geven graag antwoord.

Ben je nog niet bekend met dg DIALOG BGT, neem dan ook contact op. Aan de hand van een demosessie laten we graag zien wat de voordelen zijn en hoe je eventueel makkelijk overstapt.