Foto van Rotterdam, Erasmusbrug en wolkenkrabbers

Nóg makkelijker je 3D BGT-data bekijken en vergelijken in een GeoWeb-viewer

Ben je op zoek naar een handige tool waarmee je 3D-data vanuit dg DIALOG BGT kunt inspecteren en delen met je collega’s? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Met onze nieuwe GeoWeb-viewer kun je deze data nog makkelijker bekijken én vergelijken met andere databronnen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen 3D-gebouwen vergelijken met de 3D BAG en ontdekken waar je nog verbeteringen kunt aanbrengen.   

BGT-objecten komen tot leven in 3D

Onze stedelijke gebieden worden complexer en de ruimte wordt schaarser. We bouwen steeds verder de hoogte in en ook onder de grond komen meer en meer kabels en leidingen te liggen. Tel daarbij op dat we voor grote opgaven staan, zoals woningbouw, klimaat en energie. Daar is ruimte voor nodig. Dus moet je precies weten wat zich waar bevindt. Boven én onder de grond.

Met een 3D-model kun je deze informatie goed visualiseren. Als je objecten in 3D kunt bekijken, haal je hier veel meer details uit dan in 2D. In 3D kun je digitaal om een object heen lopen. Zo komen objecten en terreinen écht tot leven en krijg je een realistischer en gedetailleerder beeld van de situatie.

3D BGT-data makkelijk bekijken en beoordelen in een GeoWeb-viewer

Er wordt veel geld uitgegeven om Digital Twins en 3D-(stads)modellen te maken. Die modellen kun je vervolgens vaak niet zelf beheren of updaten. Zonde, want de gebouwde omgeving verandert continu. Je wilt een 3D-model met data, die betrouwbaar en altijd actueel is. En dat is 3D BGT-data. Daarom ontwikkelden wij samen met onze collega’s van GeoWeb een 3D BGT-viewer van Rotterdam, waarin je 3D-data uit dg DIALOG BGT op een makkelijke manier kunt bekijken en beoordelen.

Om deze viewer te maken, converteerden we de 3D BGT-data met behulp van FME. Zo konden we de data snel en efficiënt omzetten en integreren in de GeoWeb-viewer, zonder verlies van kwaliteit.

Voorbeeld van de 3D BGT GeoWeb-viewer op een laptop

Even concreet: wat kun je met deze viewer?

De viewer helpt jou als BGT-beheerder om jouw opgebouwde 3D-data op een makkelijke manier te delen met collega’s, die dg DIALOG BGT niet gebruiken. Jouw collega’s hoeven alleen maar een webpagina te openen met de viewer om BGT-data in 3D te kunnen bekijken. Zo kunnen ook collega’s, die niets met de BGT doen, makkelijk zien hoe de gebouwde omgeving eruit ziet. En ze kunnen hier hun eigen veldwerkgegevens of andere databronnen aan toevoegen.  

Zo is de 3D-BGT data ook relevant voor een geluidsmedewerker, die een geluidsmodel moet berekenen. Voor een ecoloog, die zijn eigen ecologische gegevens kan toevoegen om te zien hoe dit in de gebouwde omgeving samenkomt. Of voor een constructeur, die bij de planning van een nieuw gebouw ook de ondergrond wil controleren door de Basisregistratie Ondergrond (BRO) toe te voegen. Voor de gemeente Hengelo gebruiken we deze GeoWeb-viewer met 3D BGT-data nu om een digital twin te maken.  

Voorbeeld van de 3D BGT GeoWeb-viewer op een laptop

De kwaliteit van je BGT op een visuele manier controleren

Deze viewer is niet alleen handig voor jouw collega’s die niet met dg DIALOG BGT werken, maar ook voor jou als BGT-beheerder. Met deze visuele tool controleer je makkelijk de volledigheid en juistheid van jouw BGT-data. In de viewer staat bijvoorbeeld ook de 3D-data van de BAG. Zo kun je jouw eigen 3D-gebouwen uit de BGT vergelijken met de 3D BAG. Natuurlijk kun je hier ook andere datasets aan toevoegen, zoals de Basisregistratie Ondergrond (BRO) of een laag met bomen.

In het voorbeeld hieronder zie je dat de 3D BGT voor het pand links duidelijk meer informatie geeft, doordat hier een schuin dak en luifels zichtbaar zijn die niet in de 3D BAG staan. In het pand ernaast zie je dat de 3D BAG een extra verdieping heeft, die niet in de 3D BGT staat. Dit laat zien dat er een verschil is tussen beide registraties, die opgelost moet worden.

Voorbeeld van de 3D BGT GeoWeb-viewer en de 3D BAG op een laptop

Meer weten?

Wil jij ook experimenteren met de 3D BGT GeoWeb-viewer? Of wil je je 3D BGT-data beter kunnen ontsluiten en delen met collega’s? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij vertellen je graag meer!