Delfzijl en Loppersum profiteren van automatisch berichtenverkeer

In mei 2017 realiseerde Delfzijl als een van de eerste gemeenten in Nederland haar berichtenverkeer BGT-BOR. Amper 2 maanden later was gemeente Loppersum ook zo ver. Loppersum is een kleinere gemeente, maar werkt nauw samen met het grotere Delfzijl. Wat is het geheim achter het succes? We vragen het aan Edward Tuik, coördinator geo-informatie voor Delfzijl, Appingedam en Loppersum.

Samenwerking en doorpakken

“Samenwerking!”, antwoordt Tuik stellig, als wij hem vragen hoe het komt dat Delfzijl en Loppersum koplopers zijn in Nederland. “Natuurlijk is het een voordeel dat wij vanuit Delfzijl de BGT al op orde hadden en dat alles al draaide in dg DIALOG BGT”, geeft Tuik toe. “En natuurlijk is het een voordeel dat Delfzijl en Loppersum beide gebruik maken van Obsurv, waardoor wij enkel de koppeling tussen twee Sweco-pakketten hoefden te realiseren. Maar ik denk dat het daarnaast vooral de samenwerking is waardoor wij zo ver zijn. Samenwerking tussen onze gemeenten, de afdelingen BOR, geo-informatie en ICT, én de samenwerking met Sweco. Daardoor hebben we flink kunnen doorpakken.”

DAL-gemeenten

Samen met Appingedam vormen Delfzijl en Loppersum de zogenaamde DAL-gemeenten. Dit zijn 3 gemeenten in de provincie Groningen die op vrijwillige basis veelvuldig samenwerken, onder andere op het gebied van geo-informatie. “Loppersum en Appingedam zijn kleine gemeenten en hebben zelf geen geo-afdeling”, legt Tuik uit. “Dus het landmeten en het bijhouden van de BGT wordt aan Delfzijl uitbesteed. Loppersum en Appingedam houden wel zelf hun beheersystemen voor de openbare ruimte bij.”

Automatische verwerking

Door de koppeling van dg DIALOG BGT en Obsurv is het automatisch berichtenverkeer voor Delfzijl en Loppersum een feit. Dat betekent dat de BOR-medewerkers hun correcties of mutaties automatisch versturen naar de medewerkers van het team geo-informatie van Delfzijl, zodat deze de wijzigingen kunnen inmeten en de mutaties kunnen doorvoeren in de BGT. De juiste geometrie wordt na verwerking weer automatisch teruggestuurd naar Obsurv. En de BGT-mutaties worden ook weer verwerkt in de Landelijke Voorziening.

Voor de gemeente Appingedam, die met een ander BOR-pakket (GBI) werkt, is in afwachting van een StUF-Geo koppeling nog een pragmatisch koppelvlak in werking. Dit houdt in dat het BOR-pakket wel de nieuwe objecten vanuit de BGT ontvangt, maar dat aanvragen voor correctie of mutatie nog via de oude, handmatige manier (mail) worden doorgegeven.

Een hele geruststelling

Wat moet er nu nog gebeuren? Is iedereen tevreden? “Aan de BOR-kant wordt nog hard gewerkt aan het perfectioneren van de laatste 20 procent”, antwoordt Tuik. Daarbij gaat het vooral om objecten die al goed in de BGT staan, maar die nog niet in de juiste vorm in de beheersystemen openbare ruimte zijn opgenomen.

“Maar wij zijn zeker tevreden met het feit dat het berichtenverkeer nu al vlot heen en weer gaat”, beaamt Tuik. “Vooral voor de beheerders van de openbare ruimte is het een hele geruststelling als zij weten dat de mutaties die zij doorgeven, ook allemaal worden ingemeten en verwerkt en dat die wijzigingen ook weer terugkomen in hun eigen beheersysteem en dus meteen geschikt zijn voor gebruik. ‘Eenmalig inwinnen, meervoudig gebruiken’ is niet voor niets een veelgehoorde uitspraak op onze afdelingen.”

Tips!

Niet iedere gemeente kan een koploper zijn. Maar heeft Tuik nog tips voor andere gemeenten die hun BGT-BOR-koppeling willen realiseren? Tuik: “Samenwerking tussen grotere en kleinere gemeenten kan veel opleveren. Daarvan zijn de DAL-gemeenten een goed voorbeeld. De BGT is een verplichting die voor kleinere gemeentes soms lastig is, aangezien ze de mensen daarvoor niet in huis hebben. Maar als een kleine gemeente zich aan kan sluiten bij een grotere buurtgemeente, dan kunnen ze er tóch voor zorgen dat er een actuele kaart is, waarvan hun eigen BOR-team ook weer volop kan profiteren.”

“Daarnaast zou ik iedere gemeente adviseren om niet eerst te wachten totdat je 100 procent van je objecten in de BGT en BOR gesynchroniseerd hebt. Met 80 procent synchronisatie kun je al gaan koppelen. De overige 20 procent kun je daarna op orde brengen. De werklijsten die voortkomen uit de koppeling leveren al zoveel op, dat het echt de moeite is om er zo snel mogelijk mee te beginnen.”

Meer informatie?

De koppeling BGT-BOR bij Delfzijl en Loppersum is gerealiseerd met dg DIALOG BGT en Obsurv. Wilt u meer weten over een van deze Sweco-pakketten, neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een tijdelijke demolicentie aan.

 

Gratis demolicentie dg DIALOG BGT

Meer informatie over Obsurv