Bart presenteert in wolkenpak tijdens de BGT Gebruikersdagen

BGT Gebruikersdagen 2024: in de wolken met dg DIALOG BGT!

Het was weer een feestelijk weerzien bij de dg DIALOG BGT Gebruikersdagen! Van Oisterwijk tot Utrecht en door naar Deventer. 165 vakcollega’s uit alle windstreken verzamelden zich voor een dag vol presentaties, kennisdeling en netwerken. Dit jaar hing er iets speciaals in de lucht. Met een aftelling – 3, 2, 1… lanceerden we dg DIALOG Web! We schoten regelrecht de wolken in. Naast deze hoogvlieger hadden we het natuurlijk ook over dg DIALOG BGT versie 7.12, de aankomende versie 8.0, over panddelen, 3D beheer en nog veel meer.

dg DIALOG Web: de eerste gebruiker aan het woord

We trapten af met de ongefilterde mening van Henk van Beek (gemeente Nieuwkoop). Wie kan de mogelijkheden van dg DIALOG Web Beter belichten dan de eerste gebruiker? “Wij pretenderen een slimme volger te zijn, stappen nooit als eerste ergens in,” bekende hij, “behalve dan bij dg DIALOG Web.” Hij vervolgde: “We hebben veel mutaties in Nieuwkoop nog te verwerken, dus we moeten vol aan de bak.” Dit onderstreept de hoge eisen die ze aan BGT-software stellen.

Henk deelde zijn openhartige ervaringen: “Een eerste versie die gelijk werkt, en ook snel is!” vertelde hij met een lach. “Geen gedoe met databases, geen zorgen over onderhoud of geplande services. Een belletje of een mailtje, en hup, het is geregeld. We worden helemaal ontzorgd. Wat fijn!” Hij somde ook een tal van voordelen op: browseronafhankelijkheid, veilig werken, gebruiksvriendelijke schermen die snel te leren zijn. “Minpunten? Die zijn er niet, punt,” verklaarde hij stellig. “Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten voor een volgende versie, maar we zijn dik tevreden!”

Een hechte community

Direct na de lovende woorden van Henk, nam Vincent Spijker het podium over met een dankwoord aan alle klanten. “Zonder jullie allemaal hadden we die Sweco Award voor beste klantfocus nooit in de wacht gesleept!” Hij verwelkomde niet alleen bestaande klanten, maar ook nieuwe gezichten en potentiële klanten die kwamen ‘gluren bij de buren’. Hij sloot af met een update over alle ontwikkelingen rondom AI, LEAP en MOVE3.

dg DIALOG 7.12 en 8.0

Na de opwinding rondom de lancering, bracht Fanny Straayer-Bot ons weer met beide benen op de grond. Ze leidde ons door de ontwikkelingen binnen dg DIALOG BGT. Ze begon met nieuws over versie 7.12: “We nemen afscheid van Sentinel licenties. Heb je er nog een? Neem dan contact op voordat je upgrade naar 7.12.” Ze introduceerde ook een nieuw type licentie: Wibu Cloud. Verder deelde zij een rits aan updates, zoals een hoop opgefriste knoppen en nieuwe vensters.

En houd je vast, want versie 8.0 belooft eraan te komen. “Dit wordt een hele grote overstap,” verklapte Fanny, “waar we de 64-bits versie uitbrengen”. Benieuwd naar alle updates? Je vindt ze terug op het gebruikersportaal.

Hoe zit het ook alweer met…

IMGeo 3.0, BAG 2.0, SOR, BAM en de hele mikmak. “Duizelt het jou ook?” vroeg Bart van der Lely aan de zaal. Instemmend gemompel vulde de ruimte. “Wat speelt er allemaal?” vervolgde hij, terwijl hij de laatste updates doorliep. Zijn observaties weerspiegelden de gemeenschappelijke zorgen, maar lichtten ook wat opbeurende ontwikkelingen uit. Zoals het federatief datastelsel, waarmee data op verantwoorde wijze gedeeld kan worden. “Jullie zijn de bron van deze data, zelfs lokaal,” benadrukte Bart. “Met dg DIALOG Web beheren we al deze data makkelijk via API’s. Wel zo handig in een wereld waar regels constant veranderen.”

Demo’s waarvan we in de wolken zijn

Na de lunch was het tijd voor een reeks demo’s. Vooraan stond natuurlijk dg DIALOG Web. Bart leidde het publiek stapsgewijs door de vernieuwde SaaS-architectuur. Hij sloot af met een spoedcursus van de software – zo makkelijk en snel kan het dus zijn. En hij liet er geen gras over groeien: “Overstappen? Binnen een week is het geregeld!

Panddelen, Pointer-web, Omnibase, 3D beheer en meer

Maar er was meer te ontdekken. De discussie rondom ‘panddelen’ kwam opnieuw ter sprake: “Moeten panden wel of niet worden opgedeeld?” Bart liet weten dat we nog in afwachting zijn van de landelijke afspraken. Maar wij zijn in ieder geval ‘in de wolken’ van de oplossingen die we tot nu toe zien. Waarmee onze klanten ook de WOZ ondersteunen met de BGT.

En weet je nog dat we over puntenwolken spraken? En de AI-toepassing die analyses op puntenwolken mogelijk maakt, waarmee je automatisch objecten kunt herkennen en gebruiken. Fanny liet zien hoe je de resultaten hiervan naar dg DIALOG BGT stuurt. En je kunt nu ook metingen uitvoeren in panoramafoto’s, zowel met de Pointer-web als Omnibase interface.

  • Publiek lacht tijdens presentatie op Gebruikersdag
  • Bart en Vincent lanceren dg DIALOG Web in wolkenpakken met confetti en een rode knop
  • Henk van Beek presenteert zijn 1e ervaringen van dg DIALOG Web
  • Vincent presenteert met microfoon in wolkenpak

De BGT Cloud Games

Na een vracht aan inspiratie, was het tijd om de benen te strekken. Met de BGT cloud games. Jullie trokken de stad in, op jacht naar geheime kisten met opdrachten. Een beetje fanatiek werd het wel. Maar na zo’n informatierijke dag mocht dat zeker! En tijdens de afsluitende borrel was het weer allemaal gezellig en ontspannen.

BGT Gebruikersdagen gemist? Geen zorgen!

Heb je de Gebruikersdagen onverhoopt gemist? Of wil je de presentaties nog eens op je gemak terugkijken? Dat kan op het gebruikersportaal, Mijn BGT. (Let op: hiervoor heb je een inlog nodig. Ben je gebruiker van dg DIALOG BGT, maar heb je nog geen account? Neem dan contact op met de helpdesk).

Heb je andere vragen? Of wil je advies? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.