Het was weer zover: de dg DIALOG BGT Gebruikersdagen! In Groningen, Rotterdam en Geldrop kwamen vakcollega’s uit het hele land bij elkaar voor presentaties, uitwisseling van kennis en om elkaar te ontmoeten. Veel aandacht was er voor gouden vondsten van klanten: voorbeelden van creatieve oplossingen met dg DIALOG BGT. En natuurlijk kwamen ontwikkelingen op het gebied van dg DIALOG Web, BAM, 3D beheer en puntenwolken uitgebreid aan bod.
De gebruikersdagen hadden dit jaar het thema ‘Goudmijn aan data: start digging’. En zoals Vincent Spijker (teamleider Geomatics) het in zijn openingswoord samenvatte: “Jullie hebben goud in handen met de BGT-data. Want hoewel het bijhouden van de BGT een verplichting is, zijn er steeds meer andere en vernieuwende mogelijkheden. We denken met elkaar steeds meer out of the box.” En dat is ook precies wat we op deze dagen te zien kregen.
dg DIALOG BGT: gouden grepen
Dat out of the box-denken was tijdens de presentaties te zien in mooie video’s van gouden grepen: voorbeelden van slimme oplossingen met dg DIALOG BGT door klanten. Zo zet de gemeente Peel en Maas dg DIALOG BGT in om de opstelplannen en plaatsingsdata van kermissen in hun dorpskernen bij te houden. En voor de communicatie over brandveiligheidsinformatie. Waterschap Scheldestromen heeft in dg DIALOG BGT een database ingericht waarop alle waterkeringen in hun beheergebied in 3D worden bijgehouden.
dg DIALOG BGT 7.11 en daarna
Na de opening blikte Fanny Straayer-Bot terug op de belangrijkste highlights van versie 7.11. Zo liet ze zien hoe je berichten uit de LV-BGT nu veel sneller kunt verwerken zonder uit te checken: of het nou één object was of dat het er meer dan 20 waren, in slechts 2 seconden waren ze verwerkt. “Ga het vooral proberen!”, drukte Fanny het publiek op het hart. Of zoals een van de gebruikers in de wandelgangen zei: “Dat is handig, dat ga ik gelijk gebruiken!” Verder vertelde zij over de nieuwe vensters in dg DIALOG BGT, verbeteringen in de module 3D beheer en Omnibase. Ze keek ook vooruit naar versie 7.12.
Van SOR naar BAM
Bart van der Lely nam het stokje over. En waar het de afgelopen jaren veel over de SOR ging, staat die doorontwikkeling nu stil. In plaats daarvan is daar nu BAM. En waar de afkorting van de VNG staat voor Beter, Anders, Minder, maakt Bart daar liever Breder, Actiever, Meer van. Oftewel: “We gaan meer om ons heen kijken, meer toepassingen zoeken én er nog meer en mooier werk van maken.”
Een voorbeeld van zo’n ‘gouden vondst’ hierin is de pilot ‘Panddelen’ van de gemeente Best. Zij combineren de WOZ, BGT en BAG in één overzicht en faciliteren de WOZ met de geometrie. “Een makkelijke manier om onze data nóg belangrijker te maken”, zegt Bart. “Maar het is een pilot, so don’t try this at home.” Verder liet Bart mooie toepassingen zien van 3D-beheer van klanten: in Etten-Leur, Rotterdam, Utrecht en Wenen.
Hoe staat het ervoor met dg DIALOG Web?
Bart praatte de zaal daarna bij over dg DIALOG Web. Wat hebben we sinds het webinar ‘dg DIALOG BGT op weg naar het web’ in 2022 gedaan? Wat gaan we de komende tijd doen? En wat heb je er nu eigenlijk aan? Eén van de voordelen is volgens Bart dat je dankzij Vector Tiles een groot gebied op je scherm te zien krijgt. “In plaats van een stukje Den Haag, kun je straks bijvoorbeeld heel Den Haag zien.”
Inmiddels zijn er in dg DIALOG Web nieuwe technieken geïntroduceerd, plaatsbepalingspunten en IMGeo attributen toegevoegd en is er onder meer gestart met het datamodel berichtenverkeer en LV-Sync. Natuurlijk gaf Bart ook een demonstratie van dg DIALOG Web.
Groene duimpjes
Vlak voor de lunch legde Vincent het publiek nog een paar stellingen voor, waarop zij mochten reageren met een groen of oranje duimpje. Voor de stellingen “Panddelen onderverdelen in BGT, dat vinden wij een goed idee” en “dg DIALOG Web, blij dat ik dat straks heb”, gingen nagenoeg alleen maar groene duimpjes de lucht in.
Puntenwolken uit de losse pols
Tijdens de pauzes konden deelnemers op het demoplein nieuwe softwareontwikkelingen bekijken en vragen stellen aan onze experts. Na de lunch gaf René Krul samen met Rick Weehuizen van Leica Geosystems een presentatie over hoe je een puntenwolk opneemt met een handscanner en hoe je deze met de koppeling met Omnibase gebruikt in dg DIALOG BGT. Met een mooi voorbeeld van een kerk in Leeuwarden lieten zij zien hoe je dit doet. En in de befaamde en interactieve Vraag-maar-raak-sessie gaven Bart en René daarna antwoord op heel uiteenlopende vragen.
Op zoek naar goud
Vanaf de inhoudelijke sessies was het nog maar een kleine stap om op zoek te gaan naar nóg meer goud. Deelnemers deden samen een ‘Escaperoom in a box’. Met vragen over dg DIALOG BGT konden zij de code kraken. De winnaar greep het ‘goud’, een chocoladereep met een gouden wikkel. We sloten de dag af met een gezellige borrel, waar nog flink werd nagepraat.
dg DIALOG BGT Gebruikersdagen gemist?
Heb je de Gebruikersdagen onverhoopt gemist? Of wil je de presentaties nog eens op je gemak terugkijken of de gouden grepen nog een keer zien? Dat kan op het gebruikersportaal, Mijn BGT. (Let op: hiervoor heb je een inlog nodig. Ben je gebruiker van dg DIALOG BGT, maar heb je nog geen account? Neem dan contact op met de helpdesk).
Heb je andere vragen? Of wil je advies? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.