
onderzoek te doen. Ze ontdekten tientallen werfkelders, waarvan ze het bestaan nog niet kenden. De gemeente vroeg zich af of ze deze onbekende werfkelders met 3D in kaart konden brengen. Sweco voerde een pilotproject uit.
Impact: inzicht in verborgen structuren voor betere besluitvorming in historische stadsgebieden
De uitdaging: meer details en inzicht voor dichtbebouwde gebieden
Onze stedelijke gebieden worden steeds complexer en de ruimte wordt schaarser. We bouwen verder de hoogte in. En onder de grond komen meer en meer kabels en leidingen te liggen. Zeker in dichtbebouwde (historische) stadsgebieden zijn steeds meer details nodig om betere beslissingen te nemen. Dit is ook het geval bij Utrechtse werfkelders. Deze liggen aan de grachten, onder straatniveau. En dat vastleggen is lastig in 2D.
De oplossing: van 2D naar 3D in dg DIALOG BGT
Om de werfkelders als 3D objecten zichtbaar te maken startte Sweco een pilotproject op basis van data, die al beschikbaar was voor het centrale grachtengebied. Al snel werd duidelijk hoe veel meer details je kunt halen uit 3D, dan uit een weergave in 2D. In 3D kun je bijvoorbeeld digitaal om een object heen lopen. Met 3D-beheer komen objecten tot leven en krijg je een realistischer beeld van de situatie.
De opbrengst: 3D-data direct bruikbaar binnen dg DIALOG BGT
Door de oude werfkelders in 3D vast te leggen, kun je de hoogteverschillen zien. Je kunt de werfkelders van verschillende kanten bekijken en goed zien hoe ze zich tot hun omgeving verhouden. Hierdoor beschikt gemeente Utrecht nu over een veel meer gedetailleerd en realistischer beeld van het complexe werfkeldergebied. En door de 3D-data in dg DIALOG BGT te importeren, kunnen ze ook zien wat de mogelijkheden zijn voor 3D-beheer.
Contact
Wil jij ook weten hoe je 3D kunt toepassen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden.