Sneak peek: koppeling dg DIALOG BGT en EyeBase

Vanaf versie 7.8 van dg DIALOG BGT komt een koppeling met EyeBase beschikbaar. EyeBase is de applicatie van Geodelta voor stereo-kartering uit luchtfoto’s. Door de koppeling kun je via EyeBase in 3D karteren, het resultaat wordt direct opgeslagen in dg DIALOG BGT. We geven vast een voorproefje van de mogelijkheden die deze koppeling biedt.

Waarom stereokartering?

Stereokartering is het inwinnen van vectorbestanden uit luchtfoto’s. Het is een effectieve methode om objecten in kaart te brengen of mutaties vast te stellen voor de BGT. Kartering wordt gezien als nauwkeuriger dan bijvoorbeeld het inwinnen met orthofoto’s. Bij het inwinnen met stereokartering is de kans op het missen van informatie veel kleiner.

Eyebase

Eyebase is goed in razendsnel karteren uit luchtfoto’s. Om dit voor de BGT makkelijk te maken, koppelt Eyebase naadloos met dg DIALOG BGT. Voor stereokartering is een actief of passief stereobeeldscherm nodig. Naast dit scherm is geen speciale hardware vereist. De bediening vindt plaats met de gewone muis, er is geen speciale 3D-controller nodig.

Hoe werkt de koppeling?

De koppeling tussen de applicaties is praktisch opgezet. In EyeBase zijn een aantal functies toegevoegd, zoals de functie om nieuwe lijnen te starten en te kunnen snappen op bestaande punten. EyeBase werkt in feite als een ‘tweede muis’ voor dg DIALOG BGT. Alle punten die in Eyebase geregistreerd worden, zullen door dg DIALOG BGT worden opgeslagen.

Koppeling dg DIALOG BGT en Eyebase succesvol getest

Daarnaast wordt de kaart van dg DIALOG BGT geprojecteerd in de stereofoto’s, zodat het resultaat direct in de foto’s te zien is. Tijdens het karteren met Eyebase kunnen ook alle bestaande functies van dg DIALOG BGT gebruikt worden, zoals de constructie- en structureerfuncties.

Succesvol getest

De koppeling tussen dg DIALOG BGT en Eyebase heeft zich al in de praktijk bewezen. Specialisten van FACTO GEO hebben een aantal projecten voor BGT-bijhouding succesvol uitgevoerd met een testversie van de koppeling.

Wanneer kan ik beginnen?

De verwachting is dat versie 7.8 van dg DIALOG BGT eind dit jaar beschikbaar komt. Daarmee is de EyeBase koppeling voor gebruikers beschikbaar. Wil je meer informatie over dg DIALOG BGT of over deze koppeling? Neem dan contact op met René Krul. Hij helpt je graag verder.