luchtfoto gemeente dijk en waard

Klaar voor de start: nieuwe gemeente Dijk en Waard kiest voor dg DIALOG BGT

Een nieuwe naam, een nieuw logo. Voor de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk veranderde er veel toen ze vanaf 1 januari 2022 opgingen in de fusiegemeente Dijk en Waard. Het was ook even zoeken naar nieuwe manieren van samenwerken én nieuwe systemen om mee te werken. Een van de softwaresystemen waar de gemeente voor koos is dg DIALOG BGT. “We zochten een partij die goede ondersteuning biedt, en die vonden we in Sweco.” Aldus Inge Slot, beheerder Geo- en basisregistraties bij de gemeente Dijk en Waard.

Op zoek naar de juiste partij

Kort na de opstart van het gemeentelijke Geo-team begon de zoektocht naar een applicatie voor het beheer van de topografische basiskaart. Eerst keken ze naar programma’s die al in de gemeentes Heerhugowaard en Langedijk werden gebruikt. Later werd ook Sweco betrokken bij de aanbesteding. Inge legt uit: “Voor de aanbesteding zochten we nog een derde partij. Na wat rondvragen, zoals bij aannemers waarmee we werken, kwamen we bij Sweco uit.”

“We hebben vervolgens goed gekeken naar wat we hadden en wat we wilden. We wisten dat betrouwbaarheid en ondersteuning bij de software belangrijke factoren zouden zijn in onze beslissing. Ik heb meer naar de gebruikerskant gekeken, en mijn collega’s naar het ICT-gedeelte van de applicaties. Als gebruiker vind ik een goede ondersteuning bijvoorbeeld erg belangrijk. Bij het softwarepakket waar ik eerder mee werkte, was mijn ervaring vrij negatief. Als het programma werkte, werkte het goed. Maar als het niet werkte, stond ik soms heel lang stil met mijn werkzaamheden. Dat wil je gewoon niet. De partijen die we spraken over Sweco waren over het algemeen erg te spreken over de gebruikerservaring.”

Aan de slag met dg DIALOG BGT

Uiteindelijk kwam dg DIALOG BGT als beste naar voren tijdens het aanbestedingsproces. Toch was het best wennen, het werken met nieuwe software. “In ons vorige softwarepakket werkte ik veel met vlakken en nu, in dg DIALOG BGT, vooral met lijnen. Ik moest daar wel even aan wennen. Inmiddels vind ik de lijnen juist handig omdat je, zeker met een luchtfoto, meteen helder ziet wat je aan het muteren bent.”

Inge raakt steeds meer bedreven in het werken met dg DIALOG BGT. Volgens haar komt dat mede door de ondersteuning vanuit Sweco. “Toen we de software gingen gebruiken, hebben we vrij snel afspraken gemaakt met een adviseur van Sweco om de eerste stappen te leren. Hier kwam dan een stappenplan uit voort, waar we direct mee aan de slag konden. We moesten in ieder geval snel leren om mutatiebestanden in te lezen, anders zouden we tegen een achterstand aanlopen.”

Oefenen met kleine kaartverbeteringen

En dat is gelukt, want het Geo-team is druk bezig om een mutatiesignalering van vorig jaar te verwerken. “Bij een mutatiesignalering vergelijkt een externe partij voor ons de luchtfoto met de kaart. De mutaties die daar worden opgemerkt, worden grotendeels verwerkt door die partij. Maar we krijgen van hen ook een tekening met kleine mutaties en kaartverbeteringen. Die zoeken we dan meteen op de kaart. En we stellen onszelf vragen als: wat bedoelen ze precies met die aanpassing, ben ik het daar mee eens, kan dit niet wat netter en klopt die inrit nog wel? Door die kleine mutaties leren we de handelingen in dg DIALOG BGT steeds beter kennen. Bovendien zijn we inmiddels gekoppeld met de LV-BGT. Dat maakt ook het ontvangen en versturen van bestanden een stuk makkelijker.”

Direct een oplossing

Dat klinkt haast alsof er geen ondersteuning vanuit Sweco meer nodig is. Maar Inge ziet dat anders. “Niet alleen in het begin konden we die ondersteuning goed gebruiken. Eigenlijk heb je deze altijd wel nodig Bijvoorbeeld als je ergens tegenaan loopt in het programma, waar je niet direct raad mee weet. Soms denk je: wat een gekke melding, hoe zit dit precies? Nu is het meestal zo dat ik onze contactpersoon bij Sweco dan een mailtje stuur. Vaak weet ze meteen de oplossing. Of ze maakt gelijk een afspraak met me om er samen naar te kijken. Dikwijls heb je dan binnen een half uur een oplossing. En kan ik weer verder…zonder vertraging!”

Contact

Ben jij ook benieuwd naar de voordelen van dg DIALOG BGT voor jouw organisatie? Of heb je een vraag over onze software? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.