Puntenwolkenapplicatie Omnibase GeoDelta dg DIALOG BGT

Sneak peek: koppeling dg DIALOG BGT en puntenwolkenapplicatie Geodelta

Met puntenwolken kun je de openbare ruimte en objecten in 3D op een eenvoudige manier visualiseren. Sinds enige tijd kun je in dg DIALOG BGT – via StreetSmart – al gebruik maken van de puntenwolk van Cyclomedia. Op dit moment zijn we ook samen met Geodelta gestart met de koppeling tussen hun nieuwe puntenwolkenapplicatie Omnibase en dg DIALOG BGT. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Puntenwolken

Puntenwolken zijn zeer grote verzamelingen van losse punten, die als het ware met pixels een kleedje over een terrein leggen. Een puntenwolk kan op verschillende manieren worden ingewonnen: vanaf het land en vanaf een boot, maar ook vanuit de lucht met een vliegtuig, helikopter of een drone. Dit kan landsdekkend of projectgewijs, genereerd met een laser of uit luchtfoto’s. Elke methode heeft zijn eigen mogelijkheden en kosten.

Puntenwolken van voldoende kwaliteit maken het mogelijk om BGT-objecten direct in 2D of in 3D in te meten en te karteren. Het gebruik van de puntenwolk maakt de bijhouding van de BGT sneller en eenvoudiger. En wat is er dan handiger dan de ingewonnen coördinaten live in dg DIALOG BGT beschikbaar te hebben?

Puntenwolken in dg DIALOG BGT

Naast Eyebase is Geodelta nu ook Omnibase aan het ontwikkelen. In Omnibase is het mogelijk om meerdere puntenwolken te combineren. Het maakt hierbij niet uit welke bron je gebruikt. Je kunt het resultaat vervolgens eenmalig uploaden en laten verwerken. Daarna is de puntenwolk via de webapplicatie Omnibase beschikbaar.

Zodra Omnibase is aangesloten op dg DIALOG BGT is het mogelijk om tekenacties direct op te slaan in de dg DIALOG BGT. Dit kan zelfs in 3D. De werkwijze is vergelijkbaar met stereokarteren met Summit Evolution, EyeBase of Street Smart.

Puntenwolkenapplicatie Omnibase GeoDelta dg DIALOG BGT

Nieuwe mogelijkheden op het gebied van inwinning

Om te werken met puntenwolken heb je gespecialiseerde software nodig. Daarom werkt dg DIALOG BGT nu ook samen met Geodelta om met de puntenwolkenapplicatie alle inwintechnieken te ondersteunen. Omnibase is nu nog in ontwikkeling, maar biedt in de toekomst absoluut interessante nieuwe mogelijkheden op het gebied van inwinning. De verwachting is dat de release van Omnibase in het najaar plaatsvindt. Daarnaast is Sweco in overleg met andere partijen om hen ook aan te laten sluiten op dg DIALOG BGT.

Geodelta maakt gebruik van een API van dg DIALOG BGT, daarmee kunnen zij een aantal functies van dg DIALOG BGT starten. Zo wordt de wisselwerking tussen beide applicaties erg eenvoudig en kan iedereen zijn specialisme verder uitbouwen. Het beste uit twee werelden.

Contact

Wil je meer weten over de puntenwolkenapplicatie van Geodelta en de koppeling met dg DIALOG BGT? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.