Sweco biedt klanten gemak en tijdsbesparing met FME

Als gebruiker van Obsurv, dg DIALOG BGT of GeoWeb hebt u waarschijnlijk al eens te maken gehad met de noodzaak van data- of bestandsconversie. Bijvoorbeeld als u een applicatie wilde aansluiten of een werkproces wilde koppelen. Vanuit Sweco maken wij hierbij veel gebruik van FME. FME is geavanceerde software die ook het koppelen van data vereenvoudigt. En ervoor zorgt dat je data gerelateerde werkprocessen eenvoudig kunt automatiseren. Doordat Sweco reseller is van FME kunnen wij FME optimaal combineren met onze eigen software-oplossingen.

Wat is FME?
FME
FME (Feature Manipulation Engine) is software die de zogenaamde ETL-processen (extract, transform en load) tussen databestanden uit diverse bronnen en bestanden faciliteert. Eenvoudig gezegd betekent dit dat FME het mogelijk maakt om gegevens te importeren of te exporteren en in het gewenste bestandsformaat om te zetten. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om data te koppelen en werkprocessen te automatiseren. FME ondersteunt 345 verschillende bestandsformaten zoals GIS-en CAD-formaten, webservices, databases en ruimtelijke 3D-formaten.

 

Praktische toepassingen van FME
In Nederland heeft Sweco de afgelopen jaren veel kennis opgedaan met de praktische inzet van FME bij de producten Obsurv, dg DIALOG BGT  en GeoWeb. Of het nu ging om het converteren van gegevens naar Obsurv, het aanmaken van een lijnenkaart uit de BGT of het presenteren van BIM-informatie in GeoWeb, FME maakt het mogelijk en blijkt steeds opnieuw voor flinke tijdsbesparingen te kunnen zorgen. Daarnaast biedt FME biedt ook de mogelijkheid voor nieuwe complexe analyses en automatisering.

Enkele voorbeelden van toepassingen waarvoor FME ingezet kan worden:

  • vanuit de BGT genereren van lijngerichte CAD-files;
  • matchen van BOR- en BGT-datasets bij de initiële opbouw van de BGT;
  • exporteren of importeren van data uit andere applicaties van en naar Obsurv of dg DIALOG BGT, waarbij de gebruiker dit proces volledig zelf kan inrichten;
  • automatiseren van ruimtelijke bewerkingen, zoals het bepalen van harde en zachte graskanten, het aantal obstakels in gras of het bepalen van de lengte van wegvakken en wegvakonderdelen;
  • combineren van gegevens uit Obsurv en dg DIALOG BGT met 3D datasets. FME ondersteunt de belangrijkste BIM-, point cloud- en DTM-formaten.
  • data-extractie uit web services in GeoWeb;
  • ‘on-the-fly’ complexe analyses maken in GeoWeb.

FME en Sweco
Sweco is al meer dan 10 jaar partner van SAFE, de leverancier van FME. Daardoor kunnen wij licenties leveren met de bijbehorende onderhoudscontracten. Wij hebben de benodigde expertise over de installatie van FME in huis en daarnaast beschikken wij ook over verschillende gecertificeerde FME-trainers en –professionals, waardoor wij FME-trainingen (op maat) voor u kunnen verzorgen.

Wilt u weten wat ú kunt doen met FME?
Als u gebruik wvragen-fmeilt maken van FME bij uw data- of bestandsconversie, als u geïnteresseerd bent in een FME-training, of als u gewoon eerst wat meer informatie wilt, neem dan contact op. Wij helpen u graag verder. Wij raden u ook aan om vast te stellen of binnen uw organisatie op andere plekken misschien al gebruik wordt gemaakt van FME. Veel gemeenten beschikken namelijk al over FME, alleen zetten zij het vaak nog niet in voor hun geo-informatie. Ook dit is iets waarover wij graag meedenken met u. Neem dus contact op met een van onze adviseurs voor vrijblijvend advies over de inzet van FME in uw specifieke situatie.