voorbeeld puntenwolk Rotterdam

Landsdekkende AHN4 als 3D-basislaag voor de BGT

Eind vorig jaar liet het Waterschapshuis met gepaste trots weten dat het AHN4 voltooid is. Een landelijk hoogtebestand, dat nu voor iedereen als open data beschikbaar is. Goed nieuws, want dankzij de koppeling tussen Omnibase en dg DIALOG BGT is het AHN4 nu volledig beschikbaar en te gebruiken voor het bijhouden van de BGT. In 2D én in 3D. In Vakblad Geo-info vertelt Bart van der Lely hier meer over.

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een digitaal hoogtemodel, waarin de hoogte van het Nederlandse landschap wordt vastgelegd met 3D-punten. Je kunt het bestand gebruiken voor infrastructuurprojecten, waterbeheer en voor modellering van gebouwen in 3D.

Een 3D-basislaag

Voor de BGT ontstaan steeds meer mogelijkheden om objecten in 3D bij te houden. Het nieuwe AHN4 is een goede bron om 3D-informatie uit te halen. Het AHN bestaat in essentie uit een puntenwolk. Omnibase is software van Geodelta voor het gebruik van puntenwolken. Hiermee ontwikkelde Geodelta een applicatie, waarin je het volledige AHN4 makkelijk via de browser kunt bekijken. Alle 989.174.078.753 individuele punten zijn op deze manier direct beschikbaar. Zo kun je het AHN4 gebruiken als een 3D-basislaag.

Start laagdrempelig met het bijhouden van de BGT in 3D

Door de koppeling tussen Omnibase en dg DIALOG BGT kun je voor de BGT direct vanuit de puntenwolk meten. Zo kun je dus laagdrempelig starten met het bijhouden van de BGT in 3D. In dg DIALOG BGT hebben we specifieke objectcodes aangemaakt om elementen van 3D-gebouwen te karteren. Je kunt dus actief met 3D-BGT aan de slag gaan, zonder dat je hier extra software voor nodig hebt.

Sweco en Geodelta focussen niet alleen op gebouwen, maar ook op terreinen. Met een simpele handeling maak je van een 2D-vlak een 3D-vlak. Een krachtige combinatie van dg DIALOG BGT en Omnibase, die niet alleen interessant is voor gemeenten, maar ook voor waterschappen en provincies. Van 2D-BGT maak je heel eenvoudig een 3D-databron.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze 3D-basislaag voor de BGT? Lees dan het volledige artikel uit Geo-info of neem contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.