Een spons, handschoen en schoonmaakmiddel op een raam

Amsterdamse lifehack voor opschonen BAG-kennisgevingen

De module BAG berichtenverkeer van dg DIALOG BGT neemt automatisch BAG-kennisgevingen in een werklijst op. Dit zijn signalen voor de BGT-beheerder om te controleren of de BGT moet worden aangepast. In de praktijk blijkt dat veel signalen loos alarm zijn. Gemeente Amsterdam kwam met een goed idee voor automatische opschoning.

Opschonen BAG-kennisgevingen

De module BAG berichtenverkeer blokkeert nu al veel BAG-kennisgevingen “aan de poort” op basis van de gebeurteniscode van het bericht. Maar de inhoud van de BAG-kennisgevingen varieert nogal en is vaak onvoldoende om via de software te kunnen beoordelen of deze relevant is voor de BGT. Daarom kan verdere filtering niet via de standaard module.

Op basis van een mooie voorzet van gemeente Amsterdam ontwikkelde Sweco een FME-script voor het opschonen van de werklijst “na de poort”. Daarmee krijgen alle niet-relevante BAG-kennisgevingen de status “genegeerd”, waardoor de  BGT-beheerder ze niet meer hoeft te beoordelen. Per pand of huisnummerreeks blijft er op deze manier hooguit één BAG kennisgeving over. Een lifehack dus, voor het opschonen van BAG-kennisgevingen

Hoe werkt het?

Het script bevraagt de Landelijke Voorziening BAG via de BAG API om actuele en complete gegevens over panden en daaraan gerelateerde huisnummering te verkrijgen. Dit gebeurt alleen voor objecten, die gerelateerd zijn aan BAG-kennisgevingen. Want de BAG API kan niet gebruikt worden om alle BAG-gegevens van een hele gemeente op te vragen. De opgevraagde BAG-gegevens worden vervolgens vergeleken met de BGT-gegevens in de Oracle database. Als BAG- en BGT-gegevens consistent zijn met elkaar, dan krijgen de daaraan gerelateerde BAG-kennisgevingen de status “genegeerd”.

Door deze opschoning met FME te doen, is het configureerbaar. Dit is vooral handig als de huisnummering in de BGT niet helemaal standaard is. Jan Henckel van gemeente Amsterdam: “Dit FME-script gaat onze BGT-beheerders veel tijd besparen. Het is goed opgezet en daardoor aan te passen aan je eigen behoefte”.

Voor wie is dit interessant?

Als je als BGT-beheerder veel tijd kwijt bent aan het controleren van niet-relevante BAG-kennisgevingen van de module BAG berichtenverkeer van dg DIALOG BGT en je beschikt over FME Forms (voorheen FME Desktop) versie 2020 of hoger, dan is dit FME script interessant voor jou.

Sweco biedt dit script aan in combinatie met een halve dag consultancy. We laten het script werkend achter en je kunt het daarna zelf naar wens aanpassen. Je bepaalt zelf of je het script ad-hoc aftrapt, of dat je dit periodiek automatisch doet via Windows Taakplanner of FME Flow (voorheen FME Server).

Contact

Wil je meer weten over het opschonen van BAG-kennisgevingen? Of direct een offerte ontvangen? Neem dan contact op met Boudewijn Spiering of een andere BGT-adviseur van Sweco. Zij denken graag met je mee.