3D

Het politieke hart van Nederland in 3D in dg DIALOG BGT

Data in 3D gebruiken, biedt ontzettend veel voordelen. Informatie is makkelijker te interpreteren, gaat meer leven en je kunt een object letterlijk van alle kanten bekijken. En het mooie is: dg DIALOG BGT wordt geschikt gemaakt voor het beheer van 3D topografie. Op dit moment zijn we de 3D-functionaliteit op basis van concrete klantvragen volop aan het optimaliseren. Zo ook bij de gemeente Den Haag.

3D: een realistischer beeld van de situatie

Onze stedelijke gebieden worden steeds complexer en de ruimte wordt schaarser. We bouwen verder de hoogte in en onder de grond komen meer en meer kabels en leidingen te liggen. Wanneer je objecten in 3D kunt bekijken, kun je hier meer details uithalen dan uit 2D. Je kunt bijvoorbeeld digitaal om een object heen lopen en precies zien hoe objecten zich tot elkaar verhouden. Zo krijg je dus een realistischer beeld van een situatie en kun je eenvoudiger beslissingen nemen.

Den Haag in 3D

Ook de gemeente Den Haag ziet de voordelen van 3D. Daarom hebben zij recentelijk opdracht gegeven aan Avineon om panden in het hele grondgebied van Den Haag te ver-3D-en. Inmiddels worden de eerste delen opgeleverd en is Sweco gevraagd om deze bestanden te importeren in dg DIALOG BGT. Hiermee slaat Den Haag twee vliegen in één klap: wij controleren of de aangeleverde data voldoet aan de uitwisselstandaard en vervolgens kunnen zij direct de aangeleverde data in de voor hen bekende dg DIALOG BGT functionaliteit gebruiken en bijhouden.

De eerste deellevering bevatte alle panden in het centrum van Den Haag, waarbij de opvallende panden, zoals het Binnenhof, apart en met bijzondere aandacht zijn gemaakt. Vooral het zeer hoge detailniveau valt hier op. Zo bestaan de 6 panden in het 3D-model uit ongeveer 800 dakvlakken, dakkapellen en overbouwvlakken. De Grote Kerk bestaat bijvoorbeeld uit bijna 200 van dit soort vlakken en het stadhuis uit 95.  

Dg DIALOG BGT op stoom voor 3D beheer

Het importeren van de gedetailleerde 3D-bestanden van de Haagse panden is voor dg DIALOG BGT een uitstekende test geweest. En het resultaat mag er zeker zijn. De gemeente Den Haag geeft aan vertrouwen te hebben in de aanlevering van 3D bestanden en de verwerking ervan in dg DIALOG BGT. Daarnaast laat dit zien dat dg DIALOG BGT goed op weg is naar 3D beheer en nu al  voorbereidingen treft voor de Samenhangende Objecten Registratie (SOR).

Meer informatie?

Wil jij samen met ons kijken hoe je 3D kunt toepassen binnen jouw organisatie? Of wil je liever direct aan de slag met 3D? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee.