Knop die ingedrukt wordt

Knappe knoppen: navigeer naar volgend punt op resultaatlaag

Wist je dat dg DIALOG BGT meer dan 200 knopjes heeft? En dan hebben we het nog niet eens over de ruim 200 menu-items. Wij denken niet dat er iemand is die ál deze functies kent. Maar wij denken wel dat er nog heel wat knoppen zijn, die voor jou interessant zijn als je ze eenmaal kent, begrijpt en leert toepassen. In onze terugkerende rubriek ‘knappe knoppen’ stellen we deze knopjes graag aan je voor. Deze keer aandacht voor de knoppen op werkbalk ‘Resultaatlaag’.

Gereedschapsfuncties

Een aanzienlijk deel van de functionaliteiten van dg DIALOG BGT bestaat uit gereedschapfuncties, die je data controleren. Deze gereedschappen kijken of je data goed en valide vastgelegd is, zodat je zo veel mogelijk foutloos kunt leveren aan de LV-BGT of aan andere afnemers. Of deze functies nu je geometrie of je attributen controleren, ze hebben allemaal één ding gemeen: de afgekeurde objecten worden op een Resultaatlaag geplaatst.

Voorbeeld van een Gereedschapsfunctie, waarbij je de naam en kleur van de te vormen resultaatlaag kan aangeven
Voorbeeld van een Gereedschapsfunctie, waarbij je de naam en kleur van de te vormen resultaatlaag kan aangeven.

Navigeren in je resultaatlagen

Je zou nu handmatig door het beeld kunnen gaan om te zoeken waar de pijltjes van de gemarkeerde objecten precies staan. Bij afgekeurde vlakken in een kleine check-uit werkt dat heel snel, maar als je een redelijk grote en geëxplodeerde dataset hebt, kan het lang zoeken zijn. Juist in dat soort situaties is de knop Navigeer naar het volgende punt op de resultaatlaag heel handig:

Werkbalk Resultaatlaag, met daarop de knoppen om naar het vorige en het volgende gemarkeerde punt te gaan.
Werkbalk Resultaatlaag, met daarop de knoppen om naar het vorige en het volgende gemarkeerde punt te gaan.

Als je op deze knop klikt, wordt het eerstvolgende punt op je zichtbare resultaatlagen in het midden van het topovenster gezet. Zo weet je direct waar je moet zijn om je data te verbeteren. Je kan de knoppen ‘volgende’ en ‘vorige’ ook gebruiken om de andere gemarkeerde punten om en om in beeld te krijgen. Na het aanklikken van de eerste knop verschijnt er ook een getal in de werkbalk, deze geeft aan hoeveel fouten er gevonden zijn. Zodra een fout opgelost is, kun je op het vinkje klikken. Je navigeert dan ook automatisch naar het volgende punt én het getal op de werkbalk gaat omlaag.

Een dataset met drie verschillende resultaatlagen
Een dataset met drie verschillende resultaatlagen

Tip: als er meerdere Resultaatlagen in het project staan, kan het handig zijn om maar één van deze lagen aan te zetten. Dan worden alleen de objecten van deze laag gezocht, wordt de telling (nadat je op ‘volgende’ klikt) aangepast op alleen de zichtbare Resultaatlaag én is het duidelijk welke fout bij het betreffende object gevonden is.

We weten dat bij sommige functies ook niet-fouten worden getoond. Denk aan de Dekkingscontrole. Dan werkt het één voor één aflopen via de Resultaatlaag knoppenbalk dus ook niet handig, omdat de hele rand van je project getoond wordt. In een check-uit werkt het dan goed om je check-uit polygoon op laag ‘Spatial Locked’ te selecteren. Dan geeft de Resultaatlaag alsnog alleen daadwerkelijke fouten aan. Voor je hele database kun je het interessegebied selecteren vóór het starten van de functie. Als het filteren van de niet-fouten niet goed werkt, kun je alsnog de markeringen visueel controleren.

Help pagina

Zoals alle knopjes in dg DIALOG BGT een help-pagina hebben, geldt dat ook voor dit knopje. Zie daarvoor de help-pagina voor Werkbalk Resultaatlaag en Volgend punt Resultaatlaag.

Wil jij meer weten over een knop?

Heb jij ook een vraag over nut en noodzaak van een knopje? Laat het ons weten. We leggen de functie en werking graag aan je uit. En wie weet, promoveren we jouw vraag tot het volgende item in de rubriek: ‘Knappe knoppen’.