leap move3 deformatieanalyse

LEAP: zet de volgende stap met de nieuwe MOVE3 visualisatie engine

Een goede deformatieanalyse is onmisbaar voor het beheer van belangrijke objecten, zoals bruggen, tunnels én leidingen. Hierbij worden vormveranderingen in objecten vastgesteld in een tijdsperiode. Maar elke landmeter weet dat het verzamelen en verwerken van de gegevens voor zo’n analyse erg tijdrovend kan zijn. Kan dit niet makkelijker? Met deze gedachte ging Koen Segers, consultant data visualization bij Sweco, aan de slag. Het eindresultaat is LEAP: een engine die met de verwerking, opslag en visualisatie van MOVE3-outputbestanden slimme en snelle deformatieanalyses mogelijk maakt.

Ruimte voor verbetering

Koen is gewend om te denken in oplossingen. In het huidige proces van landmeten, rapporteren en deformatieanalyse zag hij ook nog ruimte voor verbetering. Hij legt uit: “Landmeters gaan met geavanceerde apparatuur het land in om de hoogtes van bruggen, tunnels, maar ook bijvoorbeeld leidingen te meten. Die gegevens vereffenen ze vervolgens in MOVE3. De output (.cor-bestand) die daaruit komt, is heel erg belangrijk voor rapportages van klanten, zoals gemeenten en provincies. Zij moeten daar namelijk uit opmaken hoe en wanneer ze moeten handelen in het onderhoud van een brug of tunnel. Het probleem is alleen: het proces van meting tot rapportage  duurt lang. Bovendien worden MOVE3-gegevens vaak nog met tekst-editors en Excel aan elkaar geplakt en daardoor is een foutje snel gemaakt.”

Een blik onder de motorkap

Koen ging aan de slag en zocht een oplossing om de deformatieanalyses van klanten makkelijker en sneller te maken. Hij is ervan overtuigd dat dit gelukt is met LEAP, de nieuwe MOVE3 Visualisatie Engine van Sweco. “Met onze nieuwe engine wordt een deformatieanalyse heel gemakkelijk. Ik beschrijf het zelf wel eens als een krachtige motor, die in één klap de MOVE3-data verwerkt en naar een database stuurt. Als je dan verder onder de motorkap kijkt, zie je dat er via een live-verbinding een dashboard gekoppeld wordt aan deze database. In dit dashboard wordt de ontwikkeling van de metingen over de tijd statistisch uiteengezet. Waar mogelijk worden voorspellingen gedaan en meteen getoond. Het enige wat de klant hoeft te doen is de outputfile van MOVE3 in een folder te plaatsen, het script doet de rest.”

LEAP MOVE3
Figuur 1. Voorbeeld van deformatieanalyse zetting t.o.v. nulmeting en NAP in het dashboard
De handmatige stappen en fouten uit jouw deformatieanalyse halen? En al jouw beheerobjecten in een overzichtelijk dashboard zien? Dat kan nu met LEAP: De MOVE3 visualisatie engine van Sweco.
Figuur 2. Voorbeeld van deformatieanalyse zetting t.o.v. nulmeting en predictie in het dashboard

Geen handmatige fouten meer

De eerste omschrijvingen van LEAP zijn veelbelovend. Maar wie heeft er nou het meest aan dit product? Koen legt uit: ”Deze software kan echt heel waardevol zijn voor de landmeter. Onder meer omdat het de handmatige stappen uit het proces van de deformatieanalyse haalt. En dus ook de handmatige fouten. Verder hoeft er geen tijd meer te worden besteed in tekst editors of Excel bestanden voor dataverwerking en visualisatie. Zij kunnen zich dan beter richten op hun specialisme: het veldwerk. En voor assetbeheerders is met een druk op de knop alle informatie over hun assets verwerkt, berekend en zichtbaar in het dashboard. Zij zullen vooral blij zijn met de inzichten, die LEAP biedt over het beheer van hun bruggen, tunnels en sluizen.”

Digitalisering in een stroomversnelling

Naast tijdswinst en standaardisering van dataverwerking, weet Koen nog wel een winstpunt op te noemen. ”Ik merk dat veel organisaties manieren zoeken om hun werk te digitaliseren. Met LEAP breng je dat proces echt in een stroomversnelling. Digitaliseren begint bij het ordenen van je data. Dat vraagt om het volgen van bepaalde regels, die je als organisatie eerst moet leren. Dat is niet altijd even makkelijk en kan veel tijd in beslag nemen. Daarom hebben wij dat leerproces bij de klant weggehaald, zodat ze met LEAP meteen aan de slag kunnen.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de nieuwe MOVE3 Visualisatie Engine voor jouw organisatie? Neem dan contact op met René Krul of een van onze andere adviseurs. Zij denken graag met je mee.

In English?

Like to read this article in English? Click here for your version in English (pdf).