Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft als eerste volledig Berichtenverkeer in gebruik

Als eerste gemeente van Nederland is Leidschendam-Voorburg op alle onderdelen gekoppeld. Dat betekent dat zowel het horizontale berichtenverkeer met BOR en met BAG, als het verticale berichtenverkeer met SVB-BGT compleet is. Een mooie mijlpaal die de gemeente nóg meer voordelen biedt.

Van horizontaal berichtenverkeer…

Leidschendam-Voorburg was in 2017 ook de eerste gebruiker van dg DIALOG BGT die het verticale berichtenverkeer had gerealiseerd. Het geautomatiseerde proces leverde de gemeente al direct veel voordelen op, zoals tijdsbesparing en gegarandeerde kwaliteit.

Naar volledig berichtenverkeer

Met de BAG-BGT-koppeling kan de gemeente nu in één pakket de geometrieën samen beheren van zowel de BGT als de BAG. Ook mutaties in de BAG die relevant zijn voor de BGT worden uitgewisseld. Verder biedt de koppeling inzicht in de werkvoorraad en duidelijke communicatiemogelijkheden hierover tussen de BAG- en BGT-beheerder. Zo blijft elke beheerder de volledige controle houden over de eigen registratie.

Wat was de reden voor de gemeente om ook het volledige berichtenverkeer in gebruik te nemen? Informatiemanager Ruimte Leana Vlok: “Nu ook de BAG-koppeling en de meervoudige gegevensstromen operationeel zijn, hebben we de basisregistraties op orde voor de komst van de Omgevingswet. Ook kunnen we nu exacte gegevens uit de basisregistratie opvragen, zoals aantallen en locaties. Dat is bijvoorbeeld erg handig bij aanbestedingen voor groenbeheer.”

Samenwerkende leveranciers

Doordat de eerste koppeling van de BOR en de BGT in november volledig gerealiseerd was, kon de koppeling van de BGT op de Landelijke Voorziening SVB-BGT en nu ook op de BAG snel verlopen.

Leana Vlok: “We hebben geluk met onze leverancierskeuze door de combinatie van Centric en Sweco. Zij hebben als eerste samen een interne pilot gedaan en de hele keten gerealiseerd. Bij de gemeente Leidschendam-Voorburg is het met de gateway van Enable-U (en niet de ESB zoals velen denken) gedaan. Het is daardoor extra beveiligd en we hebben grip op de koppelingen en de afhandeling ervan. De samenwerking verliep prima en we zijn binnen tijd en budget gebleven.”

BGT Gebruikersdagen

Gebruikt u dg DIALOG BGT? Voor alle gebruikers organiseren wij jaarlijks de BGT Gebruikersdagen op locatie. Tijdens deze dag komt u alles te weten over onder andere het BGT-BOR Berichtenverkeer, de Geo-BAG koppeling, FME en nog veel meer onderwerpen. Lees hier het verslag van de BGT Gebruikersdag 2018:

BGT Gebruikersdag 2018

Meer informatie

Wilt u meer informatie of bent u benieuwd welk voordeel u kunt halen uit één van de koppelingen? Neem dan contact op met Sjors Donkers via T. +31 6 51067444 of M. [email protected]. U kunt zich ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. We houden u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.