Berichtenverkeerversneller

De berichtenverkeerversneller

Mutaties van andere bronhouders via het berichtenverkeer eenvoudiger en sneller verwerken. Dat klinkt goed! Maar hoe dan? Door enkele aanpassingen in het proces van uit- en inchecken door te voeren, hebben we een manier om weer wat tijdwinst te boeken. Wij noemen dit de berichtenverkeerversneller. Vooral bij onze grotere klanten die met veel mutatieberichten te maken krijgen, levert de opgetelde tijdwinst merkbaar resultaat op. En het mooie is dat de verwerking in dg DIALOG BGT wordt gedaan terwijl jij gewoon doorwerkt.

 

Hoe werkt het nu?

Met de huidige verwerking van mutaties van andere bronhouders moet ook bij het automatische berichtenverkeer veel uit- en ingecheckt worden. En vooral dat uitchecken kan veel tijd kosten. Denk aan de binnenkomende mutaties van gemeentes bij een provincie. Dat kunnen zeer veel en over de gemeente verspreide mutaties zijn. Zo’n groot gebied uitchecken kost tijd en moeite.

Enkele jaren geleden hebben we dit mechanisme zo ontworpen en gemaakt om ervoor te zorgen dat elke bronhouder precies ziet wat er in zijn gebied gebeurt. Je kunt op deze manier goed zien wat een andere bronhouder gewijzigd heeft. En zo’n mutatie kun je nooit weigeren, maar wel direct weer corrigeren. Door het maken van een check-out hebben we de bovenstaande werkwijze mogelijk gemaakt.

Hoe gaat het zo meteen werken?

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is er veel ervaring opgedaan. Zo is gebleken dat de meeste mutaties van andere bronhouders vrijwel altijd zonder correctie geaccepteerd worden. We zijn wat minder bevreesd geworden voor onze buren. En daarmee lijkt het verplicht uitchecken een wat overdreven actie geworden.

Op basis van al die ervaringen hebben wij enkele verbetervoorstellen voorgelegd aan onze grotere klanten. (Bij hen gaan de beoogde veranderingen namelijk het meeste profijt opleveren.) Dat heeft ertoe geleid dat het binnenkort mogelijk wordt om mutaties rechtstreeks vanuit de werklijst in de database te accepteren en over te nemen. Je kunt daarbij selecties maken in de werklijst zelf maar ook vanuit de kaart. Ook maken we het mogelijk om mutaties van objecten waarvan je zelf bronhouder bent, niet ‘blindelings’ te verwerken, deze zou je dan nog handmatig kunnen doen. En ook willen we het mogelijk maken dat mutaties aan een specifieke Klasse ook apart behandeld kunnen worden. Denk hierbij aan mutaties aan Panden omdat er dan misschien ook iets moet gebeuren bij de BAG.

Elke keer kun je zelf de keuze maken wat je wilt: automatisch overnemen of op de huidige, bekende manier verwerken.

Uit de praktijk

Davey Poot is GIS-medewerker van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en verantwoordelijk voor het BGT-beheer. Hij legt uit waarom hij veel verwacht van de geplande aanpassingen. “De BGT database van het Hoogheemraadschap bevat de BGT vanaf het Noordzeekanaal tot aan Texel, inclusief de steden Zaandam, Alkmaar en Den Helder. Het is echt een enorme database. We gebruiken nu het automatisch berichtenverkeer (ABV) ruim 3 jaar en in die tijd zijn er 13.597 (15 juli) leveringen geweest en elke levering heeft gemiddeld zo’n 170 mutaties. Alleen afgelopen week al zijn er bijna 3500 objecten gemuteerd in 20 leveringen. Je kunt je voorstellen dat elke verbetering in het proces dan welkom is. Het is daarbij ook prettig dat Sweco rekening houdt met onze belangen en verantwoordelijkheden als bronhouder. We willen wel weten wat een andere bronhouder aan ‘onze’ objecten muteert. Door de voorgestelde filtermogelijkheden wordt dat gerealiseerd.”

Beschikbaar vanaf versie 7.11

Hoewel de beschreven veranderingen het meeste effect zullen hebben bij grotere gebruikers, is de aanpassing voor álle gebruikers van het berichtenverkeer met de LV-BGT een verbetering. Deze ontwikkeling staat nu gepland voor versie 7.11 en die versie zal dit jaar waarschijnlijk nog beschikbaar komen.

Meer informatie?

Misschien wil je meer weten? Of vraag jij je af of de aanpassingen ook voor jouw organisatie nuttig zijn? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen al jouw vragen beantwoorden. Ook als je nog geen gebruikmaakt van automatisch berichtenverkeer maar wel benieuwd bent naar de voordelen ervan, dan kun je vrijblijvend contact opnemen. Wij denken graag mee.

Contact