
Staan onze OV-haltes op de juiste plek? Een FME-afstandsanalyse
Met FME los je elk geo-gerelateerd vraagstuk op
Gemeente Delft had al een truc bedacht om met FME een afstandsanalyse uit te voeren. Slim, want met FME kun je elk geo-gerelateerd vraagstuk oplossen. Waar standaard afstandsanalyses in GIS vaak werken met vogelvluchtberekeningen, was hier juist de loopafstand over voetpaden belangrijk. Sweco breidde het FME-script verder uit voor een stapsgewijze analyse. Op deze manier kunt je alle bewerkingen eenvoudig aanpassen en opnieuw uitvoeren, waardoor het proces flexibel blijft.
Afstandsanalyse met FME
De uitdaging voor deze analyse zat in het berekenen van een gesloten contour rondom elke halte waarbinnen adressen liggen, waarvan de afstand over het wegen- en paden netwerk maximaal 400 of 800 meter is. Dit komt overeen met 5 of 10 minuten lopen. Een simpele cirkelvormige buffer rondom de halte is hier geen oplossing, het gaat om de afstanden over het netwerk.
Met FME kun je deze afstanden berekenen door elk knoop- of tussenpunt van het netwerk een waarde te geven, die overeenkomt met de afstand tot de halte. Deze waarden visualiseren we vervolgens als een soort hoogtemodel: hoe hoger de waarde, hoe verder het punt van de halte ligt. Door contourlijnen te trekken op specifieke intervallen ontstaat een nauwkeurig kaartbeeld. Dit laat precies zien welke adressen binnen de zones op 5 of 10 minuten lopen liggen.
“Opvallend is de zorgvuldigheid waarmee de adviseur van Sweco te werk is gegaan.”
Herman de Haan, adviseur geo informatie
Inzicht in loopafstanden
Voor deze analyse maakten we gebruik van data uit Open Street Map (OSM) voor het netwerk met wandelpaden, aangevuld met adrespunten uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Het resultaat is een gedetailleerd kaartbeeld met gesloten contouren rondom haltes. Hieruit blijkt welke adressen binnen 5 of 10 minuten lopen bereikbaar zijn en in hoeverre de OV-haltes voldoen aan de richtlijn voor deze loopafstanden. Je ziet bijvoorbeeld dat in het zuiden van gemeente Delft de Schie een barrière vormt.
Goedbeslagen ten ijs
Gemeente Delft zit regelmatig in overleg bij het mobiliteitsoverleg met OV-maatschappijen en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dan is het fijn om te weten hoe je ervoor staat met je OV-haltes. En het helpt om onderbouwde keuzes te maken, bijvoorbeeld over de plaatsing van nieuwe haltes. Robert Möhring, adviseur mobiliteit: “Op deze manier komen we goed beslagen ten ijs.”
Meer informatie
Heb jij een geo-gerelateerd vraagstuk en wil je weten hoe je FME hiervoor kunt inzetten? Of kunnen we je erbij helpen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee.
Contact