Puntenwolken: miljarden punten worden ingewonnen, maar wat doet iedereen er mee? Veel te weinig! Daarom gaven wij op 25 april een webinar, waar maar liefst 180 mensen aan deel namen. Er was grote belangstelling voor de toepassing van AI, die analyses op puntenwolken mogelijk maakt. Waarmee je automatisch objecten kunt herkennen en gebruiken. Wat veel tijd en geld bespaart, wie wil dat nou niet?
Puntenwolken en automatisch objecten herkennen
Een ijzersterk voordeel van puntenwolken is de nauwkeurigheid. En je kan er makkelijk 3D-modellen mee maken (bye bye dure losse inwinning van je Digital Twins). Maar de innovatie die dit webinar vooral interessant maakte, is de mogelijkheid om analyses op puntenwolken uit te voeren. Resultaat? Automatisch objecten herkennen en gebruiken in de BGT (en in je beheersysteem openbare ruimte). Denk bijv. aan bomen, lantaarnpalen, stoepranden, wegen en verkeersborden. Apart inmeten is niet meer nodig.
Koppeling Pointer-web platform Geosignum
De analyse op puntenwolken is mogelijk, door de koppeling met het Pointer web-platform van Geosignum. Tijdens het webinar waren deelnemers nieuwsgierig hoe dit werkt en welke objecten automatisch gedetecteerd kunnen worden. Dit werd getoond tijdens de demo. Met algoritmes kunnen allerlei punt- en lijnobjecten automatisch gedetecteerd worden, bijvoorbeeld bomen, lantaarnpalen en stoepranden.
Puntenwolken, XYZ-bestanden en panoramafoto’s
Deelnemers wilden weten welke data je in dit platform kunt gebruiken. Dit zijn puntenwolken, XYZ-bestanden en panoramafoto’s. Vrijwel alle soorten puntenwolken en panoramafoto’s kun je gebruiken. Of je deze nu zelf inmeet/maakt of dit door een externe partij laat doen. Het Pointer-web platform is super flexibel. Ook panoramafoto’s van Cyclomedia kun je gebruiken. Deze kun je opvragen (je ontvangt een downloadlink).
Toepassingen nu en in de toekomst
In versie 7.12 van dg DIALOG BGT komt de koppeling met het Pointer-web platform beschikbaar (mei). Hiermee is het mogelijk om 2D-data om te zetten naar 3D en data uit puntenwolken in te winnen, eventueel via AI-algoritmes. Voor de toekomst zien we veel meer mogelijke toepassingen. Zoals functionaliteit voor profielen, (semi)automatisch genereren van gebouwmodellen, mutatiedetectie en meer. We willen samen met gebruikers van dg DIALOG BGT dit verder ontwikkelen, dus laat ons vooral weten wat jouw ideeën en wensen zijn.
Webinar terugkijken
Heb jij het webinar gemist? Ga naar MijnBGT Daar staat zowel de presentatie (pdf) als de video-opname. Gebruik je dg DIALOG BGT, maar heb je nog geen inlog voor MijnBGT? Vraag deze dan aan via onze helpdesk.
Enthousiast? Meld je aan om ermee aan de slag te gaan
Wij hopen dat alle gebruikers van dg DIALOG BGT, net zo enthousiast over de mogelijkheden zijn als wij. We hebben een mooi aanbod, om met je eigen data aan de slag te gaan. Met goede instructie en ondersteuning, tegen een zeer schappelijke prijs. Dus zet de stap om jouw organisatie te laten kennismaken en profiteren van de mogelijkheden. En om tijd en geld te besparen.
Pilot aanbod Pointer-web platform met eigen data:
- 3 maanden dg DIALOG BGT 3D-beheer en interface Pointer-web platform
- 3 maanden Pointer-web platform (AHN4 + 1 dataset naar keuze)
- Instructie dg DIALOG BGT 3D-beheer, basis Pointer-web platform en interface