4 tips om zelf afkeuringen in BRAVO terug te dringen

Afkeuringen verstoren jouw werkproces én de doorlooptijd van de gehele BGT-keten. Behoorlijk vervelend dus. Het totale aantal afkeuringen in de keten ligt nu op zo’n 30%, terwijl veel daarvan eenvoudig voorkomen kunnen worden. Voorkom jij liever afkeuringen op mutaties die je hebt doorgevoerd? Het SVB-BGT wil de afkeuringen terugdringen naar ongeveer 10%. Jij kunt hierbij helpen!

Waarom zoveel afkeuringen?

Er zijn meerdere oorzaken waarom het aantal afkeuringen zo hoog uitvalt. Aan de ene kant dwingt Sweco niet alle controles af. Dat doen we bewust, omdat niet iedereen op dezelfde manier werkt. Aan de andere kant maken gebruikers van dg DIALOG BGT nog onvoldoende gebruik van de mogelijkheden die er zijn om afkeuringen te voorkomen. Ook kunnen gebruikers niet altijd synchroon zijn met de SVB-BGT, wat extra afkeuringen kan opleveren.

Elke mutatielevering kost tijd, voor jou als bronhouder maar ook voor de keten. In piektijden kun je langere wachttijden ervaren voordat een levering is verwerkt door Bravo. Met de volgende 4 tips kun je direct zelf aan de slag om de afkeuringen binnen jouw organisatie terug te dringen.

Tip 1: gebruik controles

Gebruik zoveel mogelijk de (incheck-)controles binnen dg DIALOG BGT. De incheckmacro’s kun je zelfstandig of samen met Sweco aanmaken of uitbreiden. Hiermee kun je eenvoudig veel afkeuringen voorkomen. De incheckmacro’s controleren namelijk voorafgaand aan een check-in of er mogelijke probleemsituaties optreden in het gemuteerde gebied. Deze problemen worden vervolgens aan jou gerapporteerd en zijn dan meestal goed op te lossen.

Tip 2: uitchecken

De meeste gebruikers van dg DIALOG BGT gebruiken het ‘explodeermechanisme’ bij het uitchecken. Hoewel dit goed is, is er een aantal uitzonderingen op de regel. Zorg dat je in principe altijd uitcheckt met exploderen, behalve bij:

  • Het verwerken van mutatiebestanden die via StUF-Geo binnen komen
  • Het doorvoeren van eenvoudige mutaties op punt- of lijnobjecten
  • Het enkel mutaties op attributen doorvoeren

Tip 3: snel leveren

Lever liever sneller – en dus kleinere – leveringen. Als je sneller levert, is de kans op kruisende mutaties met andere bronhouders kleiner en is de mutatie zelf compacter en overzichtelijker. Uitgangspunt zou kunnen zijn om 1x per week te leveren. Je weet dan vaak nog goed wat de inhoud van de betreffende mutatie is. Met het automatisch berichtenverkeer kun je zelfs na elke check-in leveren.

Tip 4: automatisch berichtenverkeer

Doordat je na iedere check-in kunt leveren, voorkomt het automatische berichtenverkeer veel afkeuringen. Het neemt bovendien een aantal handmatige stappen uit handen. Inkomende mutaties worden in de juiste volgorde verwerkt en kunnen ook per gebied worden verwerkt. Het aanleveren van mutaties is met het berichtenverkeer een kwestie van één druk op de knop.

Contact

Wil je meer informatie over dg DIALOG BGT, of over het terugdringen van afkeuringen in het SVB-BGT portaal? Of wil je overstappen op het automatische dg DIALOG BGT Berichtenberkeer? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.