BGT-BAG koppeling

Nu ook BGT-BAG koppeling met Pink Roccade: succesvolle implementatie bij de Dienst Dommelvallei

Het aantal gemeenten waarbij Sweco het GEO-BAG berichtenverkeer realiseert, blijft stijgen. Sinds 2019 realiseren we met drie gecertificeerde leveranciers van een BAG-applicatie koppelingen tussen de BGT en de BAG. Nu kunnen we daar een vierde leverancier aan toevoegen. Bij de drie gemeenten van de Dienst Dommelvallei is voor het eerst de koppeling gemaakt tussen dg DIALOG BGT en Pink Roccade. Hans van de Laar, wethouder in de gemeente Geldrop-Mierlo: “Met deze koppeling kunnen we de BAG en de BGT beter synchroon houden, de kwaliteit verbeteren en de werkprocessen overzichtelijker inrichten.”

Dienst Dommelvallei: samenwerking tussen drie gemeenten

Dienst Dommelvallei is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel. Samen hebben zij bijna 80.000 inwoners. De gemeente Geldrop-Mierlo maakt sinds anderhalf jaar gebruik van dg DIALOG BGT en had al een GEO-BAG koppeling. Deze was echter verouderd. Omdat Geldrop-Mierlo bij voorkeur werkt met de actuele standaarden is de koppeling tussen dg DIALOG BGT en Pink Roccade gerealiseerd.

De drie gemeenten van de Dommelvallei werken zoveel mogelijk samen. Daarom is de GEO-BAG koppeling tussen dg DIALOG BGT en Pink Roccade niet alleen ingericht voor Geldrop-Mierlo, maar ook voor Nuenen en Son en Breugel. “We kunnen nu in alle drie de gemeenten werken met exact dezelfde werkprocessen voor de BAG en de BGT. Deze gelijkgestelde processen gaan ons veel efficiëntie opleveren”, vertelt wethouder Hans van de Laar.

Kwaliteit verbeteren

“Met de koppeling tussen dg DIALOG BGT en Pink Roccade verbeteren we ook de kwaliteit van de basisregistraties en kunnen we de BAG en de BGT onderling synchroon houden”, gaat wethouder Hans van de Laar verder. “Doordat de BAG en de BGT via het berichtenverkeer met elkaar kunnen communiceren, worden onze werkprocessen eenduidiger, eenvoudiger en overzichtelijker.”

In sneltreinvaart een BGT-BAG koppeling voor drie gemeenten

Dit soort implementaties zijn vaak veelomvattende trajecten, omdat er veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Volgens wethouder Hans van de Laar is een integrale aanpak dé sleutel tot succes: “Voor de installatie en implementatie van deze koppeling hebben we alle disciplines in één keer bij elkaar gebracht. Op deze manier konden we snel schakelen. Door de samenwerking tussen Sweco, Pink Roccade, ICT en gegevensbeheerders is het gelukt om in sneltreinvaart voor drie gemeenten op dezelfde manier de koppeling te realiseren. Daar zijn we heel trots op.”

“Zowel Sweco als Pink Roccade hebben enorm met ons meegedacht en zich flexibel opgesteld. Het is indrukwekkend dat we in zo’n korte tijd voor drie gemeenten de koppeling hebben kunnen testen én in gebruik hebben kunnen nemen. Wij zijn erg content en tevreden met het projectresultaat. Het moet uiteindelijk leiden tot verbeteringen van de kwaliteit, overzichtelijke werkprocessen en het synchroon houden van de BGT en de BAG.”

Ook aan de slag met BGT-BAG koppeling?

Wil jij ook aan de slag met een BGT-BAG koppeling? Of ben je benieuwd welke aanpak het beste bij jouw organisatie past? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.