Bravo naar Kadaster, wat nu?

BRAVO gaat naar het Kadaster, wat nu?

UPDATE: In onderstaande bericht publiceerden we over de geplande overgang van Bravo naar het Kadaster. Sinds april 2023 is deze informatie achterhaald en is het project SVB2BG stopgezet. Meer nieuws hierover vind je op de website van het Kadaster.

Oorspronkelijke bericht:

Het Kadaster neemt de BRAVO-functionaliteit op in de LV BGT en realiseert een nieuwe koppeling tussen de bronhoudersystemen en LV-BGT. Het project SVB2BGT verzorgt deze overgang. Wat betekent dat voor gebruikers van dg DIALOG BGT? En zijn er dingen die je nu al kunt doen om je voor te bereiden?

Waarom ook alweer, die nieuwe BRAVO applicatie?

Het huidige BRAVO viel onder het SVB-BGT, maar omdat het SVB-BGT is opgeheven en de taken zijn overgenomen door het Kadaster, is het Kadaster nu volledig verantwoordelijk voor het proces rondom de BGT keten. Vanuit die rol heeft het Kadaster besloten om de bestaande BRAVO applicatie te vervangen. Deze vervanging heeft gevolgen voor alle BGT bronhouders.

Wat ga ik merken van de veranderingen?

  • Iedereen, met of zonder berichtenverkeer met BRAVO, krijgt te maken met een compleet vernieuwde BRAVO applicatie. De vertrouwde BRAVO omgeving zal er na afloop van dit project volledig anders uitzien. Dat zal dus even wennen zijn.

Voor de gebruikers die gebruikmaken van het berichtenverkeer met BRAVO, gelden ook de volgende veranderingen:

  • Het OIN (organisatie-identificatienummer) in het certificaat is niet meer het OIN van het SVB-BGT, maar wordt het OIN van het Kadaster. Daarmee verandert ook het eindcertificaat. Je PKI-overheidscertificaat van het SVB-BGT op de berichtenverkeerserver moet dus vervangen worden. Het nieuwe certificaat wordt later door het Kadaster bekendgemaakt.
  • Je krijgt te maken met andere IP-adressen (van het Kadaster).
  • In de StUF-Geo berichten verandert de afzender.

Wat kun je nu al (laten) doen?

Zo lang de details van de overgang nog niet bekend zijn, kun je nog niet alles regelen. Een aantal van de maatregelen die je wel kunt nemen, volgen hieronder.

  • Iedereen, met of zonder berichtenverkeer met BRAVO, kan de huidige instellingen in BRAVO checken. Verwijder abonnementen die niet meer actueel zijn (Status ‘Afgekeurd’ of ‘Opgeheven’). Check, als je de juiste BRAVO functie hebt, of er medewerkers uit BRAVO verwijderd kunnen worden.

Voor de gebruikers die nu gebruikmaken van het berichtenverkeer met BRAVO, gelden ook de volgende aandachtspunten:

  • Maak schermafdrukken van de ‘Kanalen’ bij het Berichtenverkeer, bewaar deze voor de zekerheid.
  • Vraag je ESB-leverancier om het PKI-overheidscertificaat van het Kadaster toe te voegen aan de truststore op de berichtenverkeerserver. Dit kan Sweco niet doen. Als je geen ESB gebruikt (vraag eventueel je systeembeheerder om dit te bepalen), dan kun je de helpdesk van Sweco vragen om je te helpen. dg DIALOG BGT berichtenverkeer controleert niet op het bijbehorende OIN-nummer, hiermee hoeft niets te gebeuren.
  • Vraag aan jouw netwerkbeheerders om de Kadaster IP-adressen als veilig te beschouwen (te ‘white listen’ in de firewall). Dit kan Sweco niet doen (meer informatie hierover). 3 maanden voor de mutatie worden deze gegevens bekend gemaakt door het Kadaster.
  • In de StUF-Geo berichten verandert de afzender ‘SVBBGT / S0001’ naar ‘Kadaster / K0001’. Hiervoor moet Sweco een aanpassing doorvoeren op de berichtenverkeerserver. Er is geen nieuwe software nodig, er hoeft niets geïnstalleerd te worden. Maak hiervoor een afspraak met Sweco.

Wanneer gaat dit allemaal gebeuren?

Op het moment van schrijven ligt de richtdatum voor de mutatie op 1 juli 2023.

Meer weten?

Maak jij gebruik van dg DIALOG BGT, heb jij eventueel ook te maken met berichtenverkeer met BRAVO, én heb jij nog vragen over de aangekondigde veranderingen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze helpdesk of een van onze adviseurs. Zij zijn op de hoogte van de recente ontwikkelingen en kunnen je verder helpen.

Daarnaast kun je natuurlijk de website van het Kadaster bekijken. Daar vind je ook meer informatie over de overgang van de BRAVO functionaliteit.