De puzzelstukken passen

dg DIALOG BGT koppelt prima met verschillende BAG-pakketten

In januari 2019 vertelden we over het snel stijgende aantal gemeenten dat het horizontaal berichtenverkeer BAG-BGT heeft gerealiseerd met dg DIALOG BGT. Dat was toen met één van de vier leveranciers van BAG-pakketten die het convenant StUF-Geo BAG had ondertekend. Nu, enkele maanden later, kunnen we aankondigen dat we dg DIALOG BGT ook al succesvol hebben gekoppeld met nog eens twee gecertificeerde BAG-pakketten. Dus wil jij ook aan de slag met het Geo-BAG berichtenverkeer? Wij zijn er helemaal klaar voor.

Geo-BAG berichtenverkeer

In oktober 2017 werd Sweco met dg DIALOG BGT als eerste gecertificeerd voor de uitwisseling tussen BGT en BAG volgens de nieuwe berichtenstandaard StUF-Geo BAG. Niet lang daarna wisten we bij de eerste gemeenten het horizontaal berichtenverkeer BAG-BGT in te richten. Daarbij bleek al dat dg DIALOG BGT zich goed liet koppelen met Key2BAG (van Centric).

Maar ook andere gecertificeerde BAG-pakketten blijken prima te communiceren met dg DIALOG BGT. Bij de gemeenten Meierijstad en Stadskanaal is nu ook succesvol de koppeling gelegd met respectievelijk GouwBAG (van GouwIT) en Neuron BAG (van Vicrea).

Efficiënt samenwerken

Door gebruik te maken van deze standaard is het mogelijk om via het berichtenverkeer de BAG en BGT met elkaar te laten communiceren. Zo kan de BAG-specialist, die zich voornamelijk concentreert op de basisgegevens van adressen en gebouwen, en de BGT-specialist, die zich concentreert op geometrie, ieder zijn eigen vak uitoefenen en gelijktijdig efficiënt samenwerken.

Het doel van het Geo-BAG berichtenverkeer is tweeledig:

  1. Het op verzoek van de BAG-beheerder of op eigen initiatief muteren van de geometrie van BAG-objecten
  2. Het op basis van door de BAG geleverde StUF-kennisgevingen bijwerken van de BGT registratie. Denk hierbij aan het verkrijgen van BAG-Identificaties, huisnummers en straatnamen.

Geautomatiseerd

Gemeenten bij wie de koppeling BAG-BGT is gerealiseerd, profiteren dagelijks van het voordeel van het automatisch berichtenverkeer zodat zij de communicatie niet langer via e-mailtjes of andere handmatig verstuurde berichten hoeven te laten verlopen.

Video en stappenplan

In 2019 zullen nog veel meer gemeenten aan de slag gaan met het berichtenverkeer tussen BGT en BAG. Daarom hebben we voor gebruikers van dg DIALOG BGT een korte video gemaakt en een stappenplan.

Het stappenplan vind je op Mijn BGT, het klantenportaal voor dg DIALOG BGT-gebruikers. Om toegang te krijgen heb je een inlognaam en wachtwoord nodig. Heb je een licentie, maar nog geen inloggegevens? Neem dan contact met ons op via [email protected] of + 31 800 022 44 01.

Ook aan de slag met BGT-BAG koppeling?

Wil jij in 2019 ook aan de slag met het Geo-BAG berichtenverkeer, of wil je gewoon eerst eens van gedachten wisselen over welke aanpak bij jouw gemeente past, dan kun je uiteraard ook direct contact opnemen met één van onze hieronder genoemde adviseurs.