dg DIALOG BGT: NAR en ORL vanaf versie 7.6 uit de cloud

Vanaf versie 7.6 wordt een ingrijpende verandering in dg DIALOG BGT doorgevoerd. Deze verandering richt zich op het plaatsen van Nummeraanduidingreeksen (NAR) en Openbare Ruimte Labels (ORL) in de BGT. Wat gaat er veranderen voor u als gebruiker? En welke voordelen biedt dit u?

De huidige situatie
Tot nu toe is er gebruikgemaakt van een kopie van de BAG in het Oracle-schema van dg DIALOG BGT (de zogenaamde DGDTW_BAG_*** tabellen). Via SQL-scripts wordt de data van de BAG op regelmatige basis geïmporteerd in het BGT-schema. De data in deze tabellen wordt gebruikt om op de juiste en gebruiksvriendelijke wijze de NAR- en ORL-invoerschermen te vullen.

De nieuwe oplossing
Vanaf versie 7.6 gaan de NAR- en ORL-invoerschermen niet meer uit van deze tabellen, maar wordt de data opgehaald via een Kadaster-webservice genaamd BAG Bevragen. Hiermee kijkt dg DIALOG BGT direct in de LV-BAG en beschikt u altijd over de meest actuele data.

De voordelen
De voordelen voor u op een rij:

  • Altijd actuele data
  • Heel Nederland tot uw beschikking
  • De BAG-applicatie hoeft niet meer ‘in huis’ te staan
  • Geen afhankelijkheden meer van datamodelwijzigingen in het BAG-schema
  • Ook ingenieursbureaus kunnen NAR’s en ORL’s plaatsen in heel Nederland

Wat u moet doen
Als gebruiker moet u rekening houden dat u toegang heeft tot BAG Bevragen (via een Kadaster-account). Voor overheidsorganisaties is de toegang gratis, voor niet-overheidsorganisaties zijn de tarieven te vinden op https://www.kadaster.nl/-/bag-bevragen.

Verdwijnen hiermee ook gelijk de DGDTW_BAG_*** tabellen? Voorlopig zal dit niet het geval zijn. Maatwerk op deze tabellen zal dus nog blijven werken. dg DIALOG BGT zal deze tabellen echter niet meer gebruiken.

Meer informatie?
Heeft u nog specifieke vragen over deze toekomstige aanpassing in dg DIALOG BGT? Of bent u nog geen gebruiker van dg DIALOG BGT en wilt u weleens meer weten over onze BGT-software? Onze adviseurs zijn altijd bereikbaar voor advies of een oriënterende kennismaking. Neem vrijblijvend contact met ons op.