dg DIALOG BGT versie 7.9

dg DIALOG BGT versie 7.9 komt eraan!

De afronding van dg DIALOG BGT versie 7.9 is in volle gang. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het testen en documenteren van deze versie. Daarnaast is er nog één belangrijke ontwikkeling die we graag willen meenemen: de ondersteuning van de nieuwe BAG API Individuele Bevragingen van het Kadaster. Benieuwd wat dit betekent en wat je verder kunt verwachten van versie 7.9? Je leest hier alvast wat belangrijkste wijzigingen zullen zijn.

BAG API Individuele Bevragingen

Voor het plaatsen van Nummeraanduidingsreeksen (NAR) en Openbare Ruimte Labels (ORL) gebruikt dg DIALOG BGT de BAG Bevragen-service van het Kadaster. BAG Bevragen wordt in 2021 vervangen door een nieuwe techniek om landelijk BAG-gegevens te kunnen raadplegen: BAG API Individuele Bevragingen. Het Kadaster heeft aangekondigd de huidige BAG Bevragen-service in oktober 2021 te beëindigen. Vanaf oktober 2021 is het dan ook niet meer mogelijk om NAR’s en ORL’s te plaatsen met versie 7.8 of eerdere versies van dg DIALOG BGT.

De nieuwe API is nog in ontwikkeling bij het Kadaster. Op dit moment biedt de API nog niet de functionaliteit, die nodig is voor het plaatsen van NAR’s en ORL’s. De verwachting is wel dat deze functionaliteit nog dit jaar beschikbaar gesteld wordt. Omdat het plaatsen van NAR’s en ORL’s een essentieel onderdeel is van het beheren van de BGT, voeren we de ondersteuning van BAG API Individuele Bevragingen door in dg DIALOG BGT versie 7.9. Dit maakt het mogelijk om deze versie voor een langere periode te gebruiken.

Wat is er nog meer nieuw ?

Uiteraard kun je naast de BAG API nog de nodige andere verbeteringen en uitbreidingen verwachten. Hieronder volgt een greep uit de nieuwe mogelijkheden van versie 7.9:

  • Een nieuwe werkbalk voor 3D met daarin onder andere een aantal nieuwe functies voor het maken van 3D topografie.
  • Bij het openen of aanmaken van een project kun je voortaan een voorkeursprofiel kiezen. Dit maakt het onder andere mogelijk om automatisch in te loggen op de database en makkelijk te wisselen van IMGeo bronhouder.
  • Ondersteuning van de nieuwste versie van Eyebase voor het karteren uit stereofoto’s. Daarbij zijn veel nieuwe mogelijkheden doorgevoerd in de Eyebase koppeling. Zo kunnen bijvoorbeeld alle relevante functies van dg DIALOG BGT vanuit Eyebase gestart worden.
  • Ondersteuning van RDNAPTRANS TM2018 als standaard transformatie voor het omrekenen van ETRS89 coördinaten naar RD/NAP.
  • Direct inlezen van een lijst met LokaalID’s in plaats van één voor één opvoeren. Dit is handig om bijvoorbeeld problemen met meerdere objecten uit een Bravo-verwerkingsverslag te verwerken.
  • Verbeterde functionaliteit voor direct tonen van CAD bestanden als ‘CAD-Laag’.

En natuurlijk zijn er nog veel meer verbeteringen doorgevoerd. Deze zullen we beschrijven in het updatedocument van versie 7.9.

Wanneer beschikbaar?

Vanwege het belang van de BAG API Individuele Bevragingen en de aangekondigde einddatum van het huidige BAG Bevragen, lanceren we versie 7.9 als de ondersteuning van de nieuwe API gereed is. De verwachting is dat we versie 7.9 eind januari 2021 beschikbaar kunnen stellen.

Meer informatie

Wil je meer weten over versie 7.9? Of heb je vragen over de BAG API Individuele Bevragingen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.