Even voorstellen: Vincent Spijker, teamleider BGT-team

Vincent Spijker, sinds 1 april 2022 is hij de nieuwe teamleider van het BGT-team. Wie is hij? Wat brengt hij mee? Wat vindt hij belangrijk? Een goed deel van onze gebruikers kent hem al, vanuit zijn werkzaamheden voor het GIS-team en zijn inzet voor GeoWeb. Maar wist je ook dat hij vroeger dierenarts wilde worden? En dat zijn kat is uitgerust met een gps-tracker? Een kennismakingsgesprek met een bevlogen collega, die kennelijk ook in zijn vrije tijd af en toe met geo-data bezig is.

Praat ons even bij, Vincent. Heb je jouw droombaan gevonden?

(Een lach. Dan een korte stilte…) “Het woord ‘droombaan’ impliceert dat je al van tevoren precies weet wat je wilde gaan doen. Ik ben dat beeld hier nog aan het ontwikkelen. Maar ik zie hier de kans om met een team te werken dat met zó veel kennis, expertise en plezier zijn werk doet, dat het wel een droom is om daarbij aan te mogen sluiten. Dit team verzorgt haar producten en diensten van a tot z. Van de eerste regel code tot aan de nazorg bij klanten. Daardoor zijn ze zeer betrokken en klantgericht. Dat past bij mij. Dus ja, ik denk dat dit ik zeker hier mijn droombaan van kan maken.”

Wat laat je achter?

“Dat was nog het moeilijkste van deze beslissing. Na 7 jaar in ons geweldige GIS-team te hebben gewerkt met mooie producten, lijkt het toch een beetje alsof ik een werkfamilie achterlaat. Maar intussen zie ik al des te meer de vele raakvlakken tussen ons GIS-team en het BGT-team. Die verbinding willen we alleen nog maar versterken, ook naar onze klanten toe. Veel klanten hebben verschillende van onze producten in huis. Dus hoe meer wij de samenhang en de dienstverlening kunnen versterken, hoe beter dat is voor iedereen.”

Wat breng je mee?

“Ik denk dat alle kennis die ik bij het GIS-team heb opgebouwd, hier ook van pas zal komen. De afgelopen jaren ben ik nauw betrokken geweest met het opzetten van een GIS hosting cloud in Azure. Daarnaast zijn we bij het GIS-team veel bezig geweest met out-of-the-box ontwikkelingen en innovatie. Dit team is ook al een tijd bezig met productvernieuwing en nieuwe ontwikkelingen zoals 3D. Ik denk dat ik daar zeker wel een bijdrage aan kan leveren, aan het denken buiten kaders.”

Wat zie je in jouw nieuwe collega’s?

“Ik zie veel diversiteit. Briljante ontwikkelaars, commercieel talent, en vooral heel veel plezier in het werk. Dat typeert het team misschien nog wel het meeste. De passie voor het werkveld en de drive die daaruit ontstaat. Deze mensen ‘ademen’ de producten die wij aanbieden. En dat gaat gepaard met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.”

Wat vind jij belangrijk als teamleider?

“Ik vind het belangrijk om mensen zo goed mogelijk te leren kennen. Als je elkaar kent, dan wordt het werk vaak leuker. Het versterkt ook het gevoel dat je aan een gezamenlijk resultaat werkt. Een van mijn nieuwe collega’s vertelde mij laatst hoe blij hij was dat hij mooi en leuk werk had. Dat is wat ik iedereen gun. Mooi en leuk werk. En dat is ook waar ik aan hoop te kunnen bijdragen als teamleider.”

En wat weet je van onze klanten, onze BGT-community?

“Ik vind het mooi dat je dat woord eraan toevoegt: community. Dat geeft eigenlijk al iets heel belangrijks aan. Waar men bij andere afdelingen en andere organisaties het vaak over klanten heeft, daar hebben wij het bij de BGT over een community. Men kent elkaar, komt uit hetzelfde vakgebied en ik zie daar dezelfde passie en gedrevenheid als bij ons eigen team. Er is veel eenheid en herkenning. En wat ik leuk vind… ik ken vanuit mijn andere werkzaamheden verrassend veel namen en klanten al. Dat neemt niet weg, dat ik de komende tijd graag nader kennis ga maken met de BGT-community. Ook om een beter beeld te krijgen van de vragen en behoeftes die leven.”

Wanneer begon jouw interesse in de geo-wereld?

“Als kind wilde ik dierenarts worden. En ik ben ook begonnen met een aantal jaren diergeneeskunde te studeren. Maar geleidelijk ontdekte ik dat mijn interesses breder waren. Ik ben toen in Wageningen bos- en natuurbeheer gaan studeren, waarbij ik voor het eerst met GIS en geo in aanraking kwam. Dat matchte zo goed met mijn brede interesses, dat ik nog een master GIS heb gedaan. Alle vakgebieden en alles wat er gebeurt in de wereld heeft wel een link met locatie, kaartinformatie… Zo heb ik dus mijn weg gevonden naar de geo-wereld.”

Wat doe jij als je niet aan het werk bent?

“Ik ben kortgeleden verhuisd, met mijn vrouw en dochtertje van 1. Mijn vrouw en ik wilden al lange tijd iets ruimer en vrijer wonen. En tegen onze verwachtingen in is het ons een paar maanden geleden gelukt een oude boerderij te kopen. Het is in het bos, maar toch aan de rand van ons dorp. Er valt nog een heleboel te klussen. Maar laat ik dat nou heerlijk vinden. Geweldig om ’s avonds mijn oude kleren aan te trekken en mij nog even lekker uit te leven. Daarnaast sport ik veel. Ook een belangrijke uitlaatklep voor mij.”

Komen er ook dieren op de boerderij? Je wilde immers dierenarts worden…

“Ik vind dieren fantastisch. Maar dan moet je er wel de tijd voor hebben en er heel goed voor zorgen. Op dit moment hebben we onze handen te vol. We hebben wel een kat. Ik heb haar een gps-tracker omgehangen omdat we na onze verhuizing bang waren dat ze iedere keer naar ons oude huis zou lopen. Maar intussen kan de GIS-specialist in mij het niet laten om dagelijks op een kaartje te kijken waar ze uithangt. Dat levert hele interessante data op. Ik kan ook een signaal instellen als hij bijvoorbeeld buiten zijn gebruikelijke territorium komt. Ha ha… ik geloof dat ik een nieuwe hobby heb.”