Enige tijd geleden koos gemeente Moerdijk voor dg DIALOG BGT. Na een korte voorbereidingsperiode werd op 12 oktober 2020 de applicatie in productie genomen. Sinds die datum wordt de BGT van Moerdijk volledig met het nieuwe pakket beheerd. Nog in dezelfde maand werden ook de drie varianten van het berichtenverkeer gerealiseerd: BGT-BOR, BGT-Landelijke Voorziening BGT en BGT-BAG. Andio Broeders, beheerder en adviseur geo-informatie bij de gemeente Moerdijk legt uit hoe de gemeente te werk ging, en hoe het komt dat de implementatie zo soepel verliep.
De uitdaging
Toen Andio twee jaar geleden in dienst trad van gemeente Moerdijk, was het zijn taak om samen met zijn collega’s de kwaliteit van de BGT en het beheer daarvan verder te verbeteren. “Een mooie taak, maar wel een uitdaging waar je de juiste tooling voor nodig hebt”, vertelt hij. Gemeente Moerdijk had verschillende pakketten en oplossingen in gebruik, maar eigenlijk was iedereen het erover eens dat het een goed moment was om te onderzoeken of er ook efficiëntere beheeroplossingen bestonden.
“Gemeenten mogen helemaal zelf bepalen hóe ze de BGT beheren”, vertelt Andio. “Ze kunnen kiezen of ze het zelf doen of aan een andere partij uitbesteden. En ze mogen zelf kiezen welke beheeroplossingen ze gebruiken. Maar uiteindelijk zijn we als gemeente natuurlijk wel ervoor verantwoordelijk dat we een kwalitatief goede dienst leveren en een product hebben dat aan alle wettelijke vereisten voldoet.”
De aanpak
Nadat de keuze voor dg DIALOG BGT gemaakt was, ging het snel. “We konden makkelijk schakelen met Sweco en gezamenlijk hebben we een stappenplan gemaakt om de implementatie goed voor te bereiden”, legt Andio uit. “Eigenlijk was het vooral een kwestie van planning en timing. Op donderdag 8 oktober hebben we de oude applicatie uitgecheckt en de mutatiemogelijkheden uitgeschakeld. Direct daarna hebben we vanuit de Landelijke Voorziening een nieuwe 0-stand ingeladen in dg DIALOG BGT. Op maandag 12 oktober, in de middag, was alles alweer gereed en konden we weer mutaties in behandeling nemen. Al bij al een geruisloze overgang dus.”
Vrijwel direct daarna werd ook het berichtenverkeer voor de BGT met BOR, BAG en de Landelijke Voorziening BGT gerealiseerd. Ook dit ging zonder noemenswaardige problemen. “We hadden de adviseur van Sweco een gebruikersaccount van de gemeente gegeven”, verklaart Andio. “En dat bleek goed te werken. Daardoor kon hij in de beheeromgeving van gemeente Moerdijk alles al van tevoren klaarzetten en aanpassen. Natuurlijk is dit een stap die je even goed moet inregelen, ook met geheimhoudingsverklaring en gebruikersovereenkomst en dergelijke. Maar als het eenmaal is georganiseerd, dan levert het je als gemeente enorm veel gemak en tijdswinst op.”
De opbrengst
Terugkijkend op de implementatie van het berichtenverkeer, werd het opnieuw duidelijk hoeveel nut het heeft om volgens standaarden te werken. Want dankzij de toepassing van bijvoorbeeld de StUF-Geo standaard is het voor gemeenten veel eenvoudiger geworden om van applicatie te veranderen. “Technisch gezien was het nauwelijks meer dan een dag werk om de koppelingen te realiseren”, herinnert Andio zich. “De grootste uitdaging was om de agenda’s af te stemmen en alle betrokkenen voor de verschillende koppelingen samen rond de tafel te krijgen.”
Nu alle implementaties zijn afgerond, beschikt gemeente Moerdijk over de voordelen van de drie soorten berichtenverkeer en over robuuste BGT-beheeromgeving. “Omdat het qua werklijsten er net iets anders uitziet dan we gewend waren in onze oude applicatie, moeten we er nog even aan wennen”, licht Andio toe. “Maar het belangrijkste is dat het allemaal prima werkt. En het is fijn om te weten dat we hiermee klaar zijn voor de toekomst.”
De toekomst
In de plannen voor die toekomst zal 3D waarschijnlijk een steeds belangrijkere plek innemen. Omdat de vraag maar ook de mogelijkheden op het gebied van 3D zich snel uitbreiden, gaat ook gemeente Moerdijk zich hier de komende in verdiepen. “We zijn hierover in overleg met Sweco, omdat zij er al langere tijd volop mee bezig zijn”, vertelt Andio. “Ze hebben al vaker sneak previews van de mogelijkheden van 3D in combinatie met de BGT laten zien.”
De komende tijd gaat gemeenten Moerdijk wat experimenteren met de mogelijkheden, verwacht Andio. “Maar we gaan ook nadrukkelijk kijken naar wat de concrete wensen en behoeften zijn in de gemeente en hoe 3D hierop een antwoord kan bieden. We gaan namelijk niet zomaar iets ontwikkelen voor de bühne. Het moet wel echt nut en toegevoegde waarde hebben.”
Meer weten?
Wilt u meer weten over dg DIALOG BGT en/of over hoe u makkelijk kunt overstappen? Of wilt u meer weten over 3D in combinatie met de BGT? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze adviseurs. Zij horen graag van u.