SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard

Wist je dat je met het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard de BGT nóg netter kunt maken?

De BGT is steeds meer compleet en veel bronhouders hebben de BGT goed op orde. Toch valt er vaak nog een verbeteringsslag te maken in de kwaliteit. Daarom heeft de SVB-BGT een kwaliteitsbeheerdashboard gepubliceerd, waarmee je de kwaliteit van de BGT van jouw organisatie nóg verder kunt optimaliseren. En nu we allemaal grotendeels vanuit huis werken, is dit misschien wel een mooi moment om hiermee aan de slag te gaan.

Het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard

De tweede transitiefase van de BGT is inmiddels in volle gang. Het SVB-BGT heeft deze transitie vertaald naar 8 mijlpalen en een groot deel van de bronhouders heeft deze al gehaald. Dat is natuurlijk een geweldige prestatie, maar dit betekent niet altijd dat de BGT helemaal klaar is voor gebruik. Vaak kan het nog netter gemaakt worden. Het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard helpt je hierbij.

Het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard toont typen objecten, die nog niet helemaal netjes in de BGT staan. Het zijn niet per se fouten, maar wel verbeterpunten. Per bronhouder wordt aangegeven welke objecten kunnen worden aangepast. Dit zorgt voor een verhoging van de kwaliteit, waardoor er binnen de organisatie beter met de BGT gewerkt kan worden. Daarnaast heeft het Kadaster ook een dashboard waarin objecten gesignaleerd worden. Deze wordt binnenkort samengevoegd met het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard.

Aan de slag met het dashboard

De verbeterpunten op het dashboard zijn vaak losse objecten, zoals wegdelen of ondersteunende wegdelen. Dit kun je met behulp van luchtfoto’s of Street Smart eenvoudig zelf oplossen. Andere dingen zijn iets ingewikkelder. Bijvoorbeeld de geometrische fouten, zoals smalle stroken en spikes. Als je de BGT gebruikt om analyses uit te voeren, moet de geometrie namelijk kloppen. Daarom is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. We geven je alvast enkele tips:  

1. IMGeo objecten in onderzoek

Eén van de attributen op het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard is ‘IMGeo in onderzoek’. Als dit attribuut is aangevinkt, betekent dit dat er nog een onderzoek wordt uitgevoerd naar de juistheid van de gegevens van het betreffende object. Analyse van de LV-BGT database heeft echter uitgewezen dat bij sommige bronhouders relatief veel objecten dit attribuut hebben. Daardoor is het vermoeden ontstaan dat het attribuut bij sommige organisaties ten onrechte (nog) aangevinkt staat. Als dit bij jouw organisatie het geval is, dan kun je dit zelf eenvoudig aanpassen in dg DIALOG BGT.

2. Openbare Ruimte Labels corrigeren

Bij veel gemeenten zijn de Openbare Ruimte Labels nog niet correct opgenomen in de BGT. Dit betekent dat de labels niet volgens de BGT-voorschriften als MultiTekst zijn opgenomen. Voor dezelfde openbare ruimte komen dan meerdere losse label objecten voor en dat is niet toegestaan. Gelukkig is dit eenvoudig aan te passen. Wij kunnen deze labels op basis van een nulstand van de BGT automatisch omzetten naar een MultiTekst. Alle losse Openbare Ruimte Labels met dezelfde BAG-identificatie worden dan samengevoegd tot één MultiTekst. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van je data én je bent alvast voorbereid op eventuele controles van de Bravo.

3. Het optimaliseren van de BGT gestructureerd aanpakken

Als er in het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard voor jouw organisatie veel verbeterpunten staan aangegeven, kunnen wij deze objecten eenvoudig inzichtelijk maken als werkvoorraad. Zo kunnen de verschillende kwaliteitsverbeteringen per gebied worden aangepakt. Objecten die al zijn nagekeken en/of zijn aangepast worden vervolgens verwijderd uit de werkvoorraad. Op deze manier kun je het optimaliseren van de BGT gestructureerd aanpakken en blijft het overzichtelijk!

Meer informatie

Heb je vragen over het SVB-BGT Kwaliteitsbeheerdashboard en hoe je hier in dg DIALOG BGT mee aan de slag kunt? Of kun je hier wat extra hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.