Gemeente Utrechtse Heuvelrug: berichtenverkeer dg DIALOG BGT en Greenpoint werkt!

Het BGT-BOR berichtenverkeer tussen dg DIALOG BGT en Greenpoint is inmiddels succesvol in gebruik genomen. Met deze horizontale koppeling is er nu een directe link tussen de BOR- en BGT-applicaties van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De koppeling werkt volgens de StUF-Geo IMGeo-standaard en biedt de gebruikers volledig automatisch berichtenverkeer in twee richtingen tussen beide applicaties.

Bijzondere constructie

Het BGT-beheer van gemeente Utrechtse Heuvelrug wordt met behulp van dg DIALOG BGT uitgevoerd door en bij VGI-Support. De BOR-data heeft de gemeente zelf in beheer met de applicatie Greenpoint. Mutaties die zijn doorgevoerd in de BGT komen nu via het StUF-Geo berichtenverkeer en via een beveiligde internetverbinding automatisch binnen in de Greenpoint-omgeving. Daar zijn ze direct bruikbaar voor het toevoegen van de benodigde BOR-gegevens.

Omgekeerd kunnen exploratie- en mutatieverzoeken vanuit de BOR naar de BGT-beheerders worden gestuurd, zodat zij deze kunnen doorvoeren in de BGT. De juiste geometrie wordt na verwerking in dg DIALOG BGT weer automatisch teruggestuurd naar Greenpoint. De BGT-mutaties worden ook verwerkt in de Landelijke Voorziening. Daarmee is een eerste succesvolle koppeling tot stand gekomen in een samenwerking van Sweco, gemeente Utrechtse Heuvelrug, Greenpoint Advies en VGI-Support.

Betere registratie en vollediger data

Dat de BGT- en BOR-objecten bij gemeente Utrechtse Heuvelrug nu gekoppeld zijn, zorgt voor een betere registratie en onderlinge afstemming. Zo hebben alle BOR- en BGT-objecten door het automatische berichtenverkeer nu hetzelfde oppervlak. En komen de attributen, die in dg DIALOG BGT aan een object zijn gekoppeld, overeen met de attributen die in Greenpoint aan ditzelfde object hangen. De begrotingen die met BOR-data worden gemaakt, zijn hierdoor een stuk nauwkeuriger.

De koppeling tussen dg DIALOG BGT en Greenpoint in een schema weergegeven

Horizontaal en verticaal berichtenverkeer

Het realiseren van een horizontale koppeling kan bronhouders veel voordelen opleveren. Als er een koppeling wordt gemaakt tussen de data die een organisatie ‘in huis’ heeft, is alle data op elkaar afgestemd en kan informatie worden uitgewisseld tussen de verschillende applicaties. Een object komt dan maar één keer voor en hoeft dus ook maar één keer bijgehouden te worden.

Naast het horizontale berichtenverkeer zijn veel organisaties ook bezig met het realiseren van het zogenaamde verticale berichtenverkeer. Zo schreven wij eerder hoe gemeente Leidschendam-Voorburg bespaart met behulp van het verticale berichtenverkeer. Het verticale berichtenverkeer gaat over de koppeling met de Landelijke Voorziening.

Meer informatie

Wilt u meer weten over horizontaal of verticaal berichtenverkeer? Of over de koppeling BGT-BOR met onze eigen BOR-applicatie Obsurv, of een andere BOR-applicatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder!