mutatieleveringen

Voorkom verrassingen bij mutatieleveringen aan de Landelijke Voorziening

De mutatieleveringen die je als bronhouder via het BRAVO-portaal aanbiedt om in de Landelijke Voorziening (LV-BGT) te registreren, worden altijd gecontroleerd. In het 3e en 4e kwartaal worden er echter aanpassingen doorgevoerd in BRAVO en in de LV-BGT. Dit betekent dat er extra controles komen op mutatieleveringen. Door hier op voorhand op in te spelen, voorkom je dat mutaties afgekeurd worden. Benieuwd om welke controles het gaat?

Extra controles op mutatieleveringen

Wanneer je mutaties aanlevert, moeten deze altijd aan de voorwaarden van IMGeo voldoen, de leidende standaard voor de inhoud van de BGT. Om de uniformiteit en de kwaliteit van de BGT te vergroten, ontwikkelt deze standaard zich steeds verder. Om die reden worden er binnenkort extra controles ingevoerd. Vanaf dat moment kan het zijn dat de manier waarop je gewend bent om mutaties aan te leveren niet meer helemaal voldoet en dat mutaties worden afgekeurd. Gelukkig kun je zelf ook al extra controles uitvoeren om teleurstellingen en spoedreparaties op voorhand te voorkomen. Het gaat om het volgende:

1. Controle op OverigeScheidingen

De objectklasse OverigeScheidingen (IMGeo) vervalt in IMGEO 2.2. Dit betekent dat alle hekken, muren en andere scheidingen worden opgenomen als Scheiding (SHD). Alle leveringen met OverigeScheidingen (OSH) worden, nadat deze controle in Bravo is geïmplementeerd, afgekeurd.

In de standaard metadata van Sweco gaat het om de objectcodes 160 t/m 166, 171, 260 t/m 266, 271 en 670 t/m 672. Wij kunnen je helpen om tijdig te voldoen aan deze aangescherpte controle, zowel bij het omzetten van de huidige OverigeScheidingen als bij het voorkomen van afkeuringen.

2. Opschonen PlaatsBepalingsPunten in de LV-BGT

In de LV-BGT en PDOK worden alle PlaatsBepalingsPunten (PBP’s) met de inwinningsmethoden digitaliseren, scannen en bouwtekening, geconstrueerd en in de transitie éénmalig opgeschoond. Dit is een op zichzelf staande actie van de LV-BGT en PDOK en heeft geen gevolgen voor dg DIALOG BGT.

3. Uitzetten volledigheidscontroles PlaatsBepalingsPunten

In Bravo worden de aanleveringen straks gefilterd op PBP’s, die zijn ingewonnen met de volgende inwinningsmethoden: terrestrisch, laser, fotogrammetrisch en panoramabeelden. Deze worden dan doorgestuurd naar de LV-BGT. PBP’s met andere inwinningsmethoden worden niet meer opgeslagen en daarmee vervalt ook de controle op volledigheid van de aanwezigheid van PBP’s van elke coördinaat.

dg DIALOG BGT maakt voor ieder coördinaat automatisch een PBP en blijft deze leveren. Op BRAVO worden de overbodige PBPs automatisch uit de levering gefilterd. Hier hoef je zelf dus geen actie op te ondernemen.

4. Realiseren controle op ongeclassifiseerde objecten in LV-BGT

In de LV-BGT mogen geen ongeclassificeerde objecten (OCO) voorkomen. Dit betekent dat na implementatie van deze controle een aanlevering wordt afgekeurd als in de WORDT een OCO wordt meegeleverd. De verwachting is dat de dg DIALOG BGT gebruikers geen OCO’s meer hebben.

Check hoeveel objecten jij nog moet aanpassen

Het Kadaster maakt voor alle bronhouders kwaliteitsrapportages, ook over de voortgang van de implementatie van IMGeo 2.2. Op dit dashboard kun je per onderwerp zien hoeveel objecten jij nog moet aanpassen, waaronder de OverigeScheidingen. Op deze pagina kun je direct een shapefile van jouw eigen beheergebied downloaden, waarin de nog aan te passen objecten staan. Deze kun je vervolgens in dg DIALOG BGT importeren.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie en de impact voor bronhouders het implementatieplan IMGEO 2.2. Hierin vind je ook andere aandachtspunten om te kunnen voldoen aan de IMGeo 2.2. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met het bepalen van de impact en het voorkomen van afkeuringen.