Wat is nieuw in dg DIALOG BGT 7.8?

dg DIALOG BGT is continu in ontwikkeling. Door voortdurend te kijken wat nog beter kan aan de software, sluit deze goed aan bij de behoeftes van de gebruikers en de ontwikkelingen in de markt. De ontwikkeling van de volgende grote release is inmiddels in de afrondende fase. De verwachting is dat versie 7.8 eind dit jaar beschikbaar komt. Wil jij weten wat er nieuw is? We geven vast een voorproefje.

Belangrijkste verbeteringen

De belangrijkste verbeterpunten zijn de aanpassingen in het Geo-BAG berichtenverkeer, diverse verbeteringen aan de werk- en verzendlijst en de uitbreiding van de rasterfunctionaliteit. Ook is er een nieuwe interface ontwikkeld met Eyebase en wordt de nieuwste versie van Summit Evolution ondersteund.

Geo-BAG berichtenverkeer: klaar voor de volgende stap

De verbeteringen in het Geo-BAG berichtenverkeer zijn:  

  • De ondersteuning van het nieuwe datamodel voor BAG 2.0
  • Het netjes afhandelen van de gebeurtenissen met de juiste status

Dit lijkt een kleine aanpassing, maar het werkt door in alle onderdelen van het berichtenverkeer. Van BGT-softwareleveranciers wordt verwacht dat ze in het eerste kwartaal van 2020 klaar zijn voor het ontvangen van Geo-BAG 1.1 berichten. BAG-applicaties moeten al voor 1 januari 2020 in productie zijn voor BAG 2.0. Er is dus maar een beperkte periode ondersteuning nodig voor beide versies van het berichtenverkeer, dg DIALOG BGT 7.8 biedt deze ondersteuning.

Verbeteringen aan werk- en verzendlijst

Nu steeds meer gebruikers intensief met het berichtenverkeer bezig zijn, krijgen we ook vaker verbetervoorstellen. Aan de hand van de verkregen feedback zijn in versie 7.8 veel verbeteringen doorgevoerd in de werk- en verzendlijst. Zoals een melding die aangeeft of geometrie gelijk is bij het tonen van verschil tussen ‘was’ en ‘wordt’.

Verbeterde rasterfunctionaliteit

Onder de motorkap is de rasterfunctionaliteit volledig vernieuwd. Er wordt nu gebruik gemaakt van GDAL, een open source softwarebibliotheek voor raster- en vectorformaten. Door GDAL te gebruiken wordt ondersteuning geboden aan meer formaten dan ECW. Namelijk ook GeoTiff en GeoPDF.

Ook hebben we het aan- en uitzetten van de rasterlaag, transparantie en volgorde ondergebracht in het Lagenscherm. En dus niet zoals voorheen onder de rechtermuisknop.

Interface met Eyebase

In versie 7.8 is een nieuwe module beschikbaar, de interface met Eyebase. EyeBase is de applicatie van Geodelta voor stereo-kartering uit luchtfoto’s. Met de koppeling kun je via EyeBase in 3D karteren. Het resultaat van het karteren in de 3D luchtfoto’s wordt direct opgeslagen in dg DIALOG BGT, alsof je aan het tekenen bent. Het 3D-beeld geeft een betere kwaliteit van de ingewonnen coördinaten dan bijvoorbeeld het overtrekken op een orthofoto. De behaalde kwaliteit is in de meeste gevallen voldoende voor de BGT.

Summit Evolution

In versie 7.8 van dg DIALOG BGT is de koppeling met Summit Evolution vernieuwd. Voortaan wordt Summit Evolution versie 7.6 ondersteund. Gebruikers van Summit Evolution kunnen dus overstappen naar de nieuwste versie.

Meer informatie

Wil je meer weten over dg DIALOG BGT, of over versie 7.8 die binnenkort beschikbaar komt? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag alles over de software en over de verbeteringen in de nieuwe versie.