Sentinel locks vervangen door wibu licenties

Wissel je oude Sentinel Lock in voor een nieuwe Wibu-licentie!

De Sentinel Locks hebben lange tijd gezorgd voor de licentiebeveiliging van dg DIALOG BGT. Door sommige gebruikers van dg DIALOG BGT worden deze locks nog steeds gebruikt. Maar omdat we steeds meer digitaal werken, de Sentinel Locks verouderd zijn en hiermee altijd een fysieke dongel nodig hebben, is er inmiddels een beter alternatief: Wibu-licenties. Deze licenties bieden meer flexibiliteit en mogelijkheden. Wissel je oude Sentinel Lock daarom snel in voor een nieuwe Wibu-licentie! We vertellen je er graag meer over.

Wibu-licenties: flexibeler en meer mogelijkheden

De nieuwe Wibu-licentie doet in feite hetzelfde als de oude Sentinel lock: software beschermen tegen illegaal gebruik. De Sentinel locks worden door ons uitgefaseerd, omdat Wibu meer mogelijkheden biedt. Een Sentinel lock is een fysiek stukje hardware, een soort USB-stick. En hoewel Wibu dit ook heeft, biedt het daarnaast ook licentiecodes die geen fysieke USB-poort nodig hebben. Dit is handig, omdat we steeds meer virtueel werken en USB-poorten niet meer altijd beschikbaar zijn. Daarnaast worden USB-poorten ook nog wel eens onklaar gemaakt door ICT-afdelingen, vanwege beveiligingsrisico’s.

Met Wibu kunnen we nu dus ook softwarematige licenties leveren. ICT-afdelingen van onze klanten – die al met een Wibu-licentie werken – zijn hier blij mee, omdat zij de software nu eenvoudiger op afstand kunnen installeren. Ook is het hiermee voor iedereen makkelijker om een licentie aan te passen. Bijvoorbeeld door een nieuw aangeschafte module toe te voegen of om het aantal licenties aan te passen. Dat kunnen we nu op afstand doen, zonder een fysieke USB-dongle op te hoeven sturen en de oude weer terug te krijgen.

Verschillende soorten Wibu-licenties

De Wibu-licenties zijn centraal en overzichtelijk te onderhouden via de software van Wibu. Je kunt je licentie dus online opvragen. Deze licenties zijn in verschillende soorten beschikbaar.

  • Een Softwarematige Netwerklicentie wordt geactiveerd op een zelf in te richten netwerkserver. Iedere machine met de juiste software en verbinding tot deze licentieserver kan gebruik maken van de licenties.
  • Een Softwarematige Stand-Alone licentie wordt aan een computer verbonden, zodat deze altijd, óók zonder fysieke lock en zonder netwerk, gebruik kan maken van de licentie. Deze is niet overdraagbaar naar een andere machine.
  • Een Dongle Netwerklicentie maakt gebruik van een dongle, die fysiek is ingestoken in een machine die dient als server. Iedere pc met de juiste software en verbinding tot deze fysiek aangewezen server kan gebruik maken van de licenties. Deze variant is het meest flexibel, aangezien de server kan meeverhuizen met de dongle.
  • Een Dongle Stand-Alone licentie bevat maximaal één licentie die vast zit aan een fysieke dongle. Deze is wel vrij uit te wisselen tussen meerdere machines.

Flexibel omgaan met stand-alone licenties, met of zonder pencomputer

Hoewel de Wibu licenties meer flexibiliteit en mogelijkheden bieden dan de Sentinel licenties, is er geen directe vervanging om een licentie tijdelijk over te dragen van USB naar een computer, veelal een pencomputer. Hiervoor zijn binnen Wibu wel diverse alternatieven beschikbaar:

  • Een softwarematige stand-alone licentie die specifiek op de pencomputer wordt geïnstalleerd. Dit vereist een aparte licentie voor deze pencomputer die niet te verplaatsen is. Er is geen fysieke dongle nodig. Bij verlies van of vervanging van de pencomputer is een vervangende licentie nodig.
  • Een stand-alone dongle die wordt gebruikt voor de uitwisseling van de licentie tussen apparaten. Dit hoeft niet specifiek in de software aangegeven te worden, maar vereist wel dat de dongle altijd ingestoken blijft. Om die reden is dit geen handige optie voor een pencomputer, wel voor het wisselen tussen verschillende PC’s.
  • Een stand-alone dongle met een speciale optie, waarbij de dongle alleen ingestoken hoeft te zijn bij het opstarten van dg DIALOG BGT. Hierna kan de dongle uit het apparaat verwijderd worden. Hiermee is dit de meest flexibele optie voor gebruik op een pencomputer.

Overstappen naar een Wibu-licentie

De functionaliteit in dg DIALOG BGT het uitlenen van een certificaat wordt te zijner tijd uitgefaseerd.  We willen je daarom vragen over te stappen, voordat deze functie verwijderd is. Bij de migratie van Sentinel naar Wibu is het mogelijk om Wibu alvast te installeren, terwijl de gebruikers nog met Sentinel blijven werken. Zolang de server voor Sentinel licenties in tact blijft, verandert er nog niets.

Contact

Wil je je oude Sentinel Lock inwisselen voor een Wibu-licentie? Laat het ons dan weten! Neem contact met ons op en stap over zonder extra licentiekosten. Wij regelen de administratie en wisselen de licenties uit.