WMS en WFS lagen

De meest populaire WMS en WFS achtergronden op een rij

Het Kadaster is sinds 1 juli de URL’s van veel van hun Web Mapping Services (WMS) en Web Feature Services (WFS) aan het aanpassen. In de toekomst kan het Kadaster vaker en eenvoudiger nieuwe data aanleveren, maar op dit moment  heeft deze wijziging effect op het gebruik van WMS en WFS lagen in dg DIALOG BGT. Gelukkig kunnen nieuwe achtergronden eenvoudig worden toegevoegd. Om het zoeken naar nieuwe lagen makkelijker te maken, hebben wij een aantal handige WMS en WFS achtergronden op een rij gezet.

Zelf nieuwe lagen toevoegen

In dg DIALOG BGT kunnen raster- (WMS) en vector- (WFS) lagen toegevoegd worden als achtergrond. Zo kan open data, bijvoorbeeld van het Kadaster, eenvoudig als aanvullende bron voor de bijhouding van de BGT gebruikt worden. Deze achtergronden zijn toe te voegen door via het Lagenvenster op het pijltje naast de groene plus te klikken om een nieuwe laag toe te voegen. Met behulp van een wizard kunnen nieuwe profielen worden aangemaakt voor WFS en Rasterlagen. Hierin kan worden vastgelegd welke data uit de opgegeven URL getoond moet worden en welke kleuren en attributen hierbij gebruikt moeten worden.

In versies ouder dan 7.8.0 kan maar één rasterlaag tegelijk worden getoond. In deze versies kan een nieuwe WMS worden toegevoegd via Instellingen | Rasterinstellingen.

Interessante WMS en WFS achtergronden voor de BGT

Het is natuurlijk mogelijk om interne data zelf via een WMS of WFS te publiceren, maar ook via PDOK zijn tal van nuttige achtergronden te verkrijgen. Een aantal interessante WMS links:

Een aantal interessante WFS links:

Let op: in versies vóór dg DIALOG BGT 7.7.3 zijn de BAG Raadpleeglaag en de voor gedefinieerde WFS profielen geïmplementeerd met de oude URL’s. Voor de BAG Raadpleeglaag is in dit geval een upgrade nodig. De oude profielen moeten worden vervangen door nieuwe profielen, met daarin de nieuwe URL.

Contact

Wil je meer weten over het toevoegen WMS en WFS achtergronden in dg DIALOG BGT? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.